De belangrijkste padel regels op een rijtje

Kiona
4 september 2023
493

Padel is een racketsport die de laatste tijd steeds populairder is geworden. Deze sport, die eigenlijk de verschillende elementen van tennis en squash combineert, heeft de sportwereld in relatief korte tijd weten te veroveren. Met zijn snelle actie, toegankelijkheid voor alle leeftijden en de nadruk op sociaal spel, is padel uitgegroeid tot een favoriete keuze voor sportliefhebbers over de hele wereld. Als je net bent begonnen met padel of nog twijfelt, dan is het handig je eerst even te verdiepen in de regels. Ondanks het feit dat veel regels hetzelfde zijn, zijn er wel degelijke verschillen tussen padel, tennis en ook squash. Lees de belangrijkste padel regels hieronder.

De geschiedenis van padel

Waar veel mensen denken dat padel pas bestaat, is dit niet helemaal het geval. Padel werd namelijk voor het eerst bedacht in Mexico in de jaren 60, toen Enrique Corcuera een tennisbaan creëerde met kortere muren en een net in het midden. Dit leidde tot de geboorte van padel. Een spel dat al snel naar Spanje werd gebracht en daar snel populariteit verwierf. Sindsdien heeft padel zich over de hele wereld verspreid, waarbij landen in Europa, Latijns-Amerika en andere continenten fanatieke spelers hebben aangetrokken. Waar de Grieken vroeger allerlei verschillende sporten beoefenden in een evenement dat we inmiddels kennen als ‘De Olympische Spelen' ter ere van Zeus, was van padel nog geen sprake. Wil jij nu meer weten over deze Griekse oppergod? Neem dan eens een kijkje op de website van https://whoiszeus.nl/.

Het speelveld van een padelbaan

Padel wordt meestal gespeeld op een rechthoekig veld met omringende glazen of metalen wanden. Het veld is verdeeld in twee gelijke helften door een net. Het spel wordt gespeeld in dubbelspel, waarbij elk team uit twee spelers bestaat. Spelers mogen de wanden gebruiken om de bal terug te slaan. Juist dit laatste maakt het ongelooflijk spannend, omdat de kans dat een bal uit gaat, zoals we dit bij het tennissen wel kennen, een stuk kleiner is.

Lees ook:  Te vermoeid om te padellen? Dit kun je doen

Serveren van de bal

De serveerder begint het spel door de bal diagonaal over het net te serveren naar de tegenstanders. De serveerder moet de bal onderhands en diagonaal in het servicevak van de tegenstanders slaan. De bal moet eerst het grondvlak raken voordat hij de wanden raakt. In principe in de basis gelijk aan tennis, alleen serveer je dus hier onderhands. Dit komt omdat het veld een stuk kleiner is, en je anders weinig tot geen kans hebt de bal terug te kunnen slaan.

Bekijk ook Zo word je nog beter in padel!

padel service

Het spel na het serveren

Nadat de bal is geserveerd, mogen spelers de bal spelen nadat deze eenmaal de wand heeft geraakt. Je mag de bal tegen de wanden spelen voordat deze wordt teruggeslagen naar de tegenstander. Het doel is om de bal zo te plaatsen dat de tegenstanders moeite hebben om deze terug te spelen en je dus uiteindelijk een punt krijgt omdat de bal dan in het net beland of twee keer stuitert.

De puntentelling

Wanneer je gaat padellen, is het wel fijn te weten wanneer je hebt gewonnen. De puntentelling in padel is vergelijkbaar met tennis. Het spel wordt gespeeld in sets van meestal 6 games. Als een set eindigt in 6-6, wordt meestal een tiebreak gespeeld. Het team dat als eerste 2 sets wint, wint de wedstrijd. Natuurlijk is het aan jezelf om te bepalen hoe je dit invult. Het spel is bovendien vrij intensief. Als beginner moet je wellicht even wennen aan het spel, voordat je een volledige wedstrijd kunt uitspelen.

Lees ook:  Contrabal

Lees hier ook onze blog over de voordelen van padel spelen met collega's.

Over de auteur

Kiona

Hoi, ik ben Kiona! Ik ben een échte sportliefhebber en tevens padelfanaat. Van de verschillende sporten die ik uitoefen is padel een favoriet. Het leuke aan padel vind ik de combinatie van tactiek, teamwork en techniek. Het is een sport waar je zowel fysiek als mentaal echt aan de bak moet, een dubbele uitdaging dus! Als gepassioneerde padelspeler deel ik graag mijn ervaringen, tips & tricks. Of je nou gewoon benieuwd bent naar de sport, of een beginner bent die ook ontdekt hoe leuk padel is, ik sta voor je klaar om samen in deze sport te groeien! Hier op allesoverpadel.nl lees je dus onder andere blogs geschreven door mij met handige tips en het laatste nieuws uit de padelwereld. Dus, als je zin hebt om samen deze te gekke sport te ontdekken, lees dan gauw onze blogs!
Lees meer

Uitgelicht

Wat is padel?

Padel regels: hoe werkt het?

Recent

Hoe vind ik motivatie om te padellen?

Waarom eiwit niet uit jouw dieet als sporter mag ontbreken

5 Tips voor een betere opslag bij padel

Je eerste padel racket kopen

© Alles over padel - 2024
Made with
Web Wings