Hoe kan ik een padel trainer worden?

Redactie
29 juni 2022
1703

Ben je super enthousiast geworden over padel en wil jij jouw enthousiasme graag delen met anderen? Wil jij ook meehelpen om de snelst groeiende racketsport naar een hoger platform te tillen? Leer jij anderen graag padellen? Dan is misschien de opleiding padeltrainer wel iets voor jou!

Padelleraren hebben een belangrijke rol. De kwaliteit van de leraren bepaalt niet alleen het niveau en het plezier van de padelspelers, maar ook in het succes van de vereniging.

Ondanks dat padel veel met tennis vergeleken wordt, zijn er toch duidelijke verschillen waardoor padel en tennis als twee individuele sporten gezien kunnen worden. Er zijn twee mogelijkheden om een opleiding te volgen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de beginnende racketsport leraar, padeltrainer en tennisleraren. De opleiding is voor een tennisleraar anders, omdat zij al een vooropleiding gevolgd hebben op tennisgebied en dus al veel kennis verkregen hebben en in praktijk al lessen geven.

Opleiding paddelleraar A

De A-opleiding tot padelleraar is specifiek bedoeld voor ervaren padelspelers die zich verder willen ontwikkelen en de ambitie hebben om spelers op recreatief en licht prestatief niveau verder te brengen. Gerenommeerde experts leveren hun bijdrage door het NOC*NSF goedgekeurde opleiding. Deze opleiding is dus bedoeld voor de beginnende racketsport trainer.

De opleiding biedt verschillende vakken aan, deze bestaan uit:

 • Algemene padelkennis
 • Techniek en tactiek
 • Didactiek
 • Methodiek
 • Biomechanica en motorisch leren
 • Veiligheid (EHBO, reanimatie en materiaalkennis)
 • Jeugd

Vanaf het begin van 2022 zijn er twee nieuwe onderwerpen toegevoegd, omdat de opleiding in eerste instantie niet compleet was, namelijk veiligheid en jeugd. Deze twee elementen werden toegevoegd omdat daar behoefte aan was en om de toekomstige leraren nog beter voor te bereiden op hun baan. EHBO is toegevoegd om de veiligheid van de leerlingen te vergroten. Daarnaast kan je door middel van de juiste materiaalkennis de leerlingen voorzien van adviezen om blessures te voorkomen. Daarbij zal deze sport blijven groeien waardoor de interesse onder de jeugd groter zal worden.

Lees ook:  Je eerste padel racket kopen

Informatie over de opleiding

De opleiding duurt 16 dagen.  Het betreft lesdagen van 9.00 tot 15.00 uur, exclusief examen dag en eventuele herkansing. Naast de lesdagen staat er 64 uur aan zelfstudie en loop je een stage van 60 uur. De hele opleiding kost €1795, bestaande uit €1540 voor vorming (opleidingsdagen met leercoach en opleidingsmateriaal) en €255 examenkosten (praktijkexamen en bijbehorende opdrachtvoorbereiding). De opleiding start op twee momenten in het jaar, in februari en september. Voordat de opleiding van start gaat en men mag deelnemen aan de opleiding zijn er eerst voorspeeldagen. Voor de start in februari zullen de voorspeeldagen in november/december plaatsvinden. Voor de start in september volgen de voorspeeldagen in juni. Tijdens de voorspeeldag wordt er gekeken naar de spelvaardigheid en de ervaring op de baan. Daarnaast wordt er uitleg gegeven over het opleidingstraject en de rol als leraar.

De voorspeeldag duurt 2,5 uur:

 • 1 uur voorspelen
 • 1 uur baansessie
 • 0,5 uur opleidingstraject

Dit is dan ook een soort van selectieprocedure om aan de opleiding deel te mogen nemen.

Padelleraar B en padelleraar C

Naast de opleiding padelleraar A is er ook nog een uitbreiding op deze opleiding, namelijk de opleiding padelleraar B. Deze opleiding is geschikt voor leraren die de licentie padelleraar A al afgerond hebben en graag les wil geven aan padelspelers met een speelsterkte van 3/4/5. Echter moet je hier zelf wel ook een speelsterkte van minimaal 4 (in zowel singel als dubbel) hebben. De B-opleiding is dus uitermate geschikt voor het geven van les aan prestatieve spelers.

Voor diegene die zich nog verder willen ontwikkelen is er ook nog de padelleraar opleiding C. De C-opleiding is bestemd voor B-trainers die zich verder willen ontwikkelen en de ambitie hebben om hun spelers (topjeugd en jonge profs) nationaal en internationaal te begeleiden en coachen.

Lees ook:  Padel kleding

Voor deze opleiding bestaat een toelatingsprocedure en dient men een traject te doorlopen waarbij ook een motivatiebrief geschreven dient te worden. De opleiding start 1 keer in het jaar. Het bestaat uit een combinatie van zowel online en fysieke begeleiding op locatie. Dit gebeurt op diverse locaties door geheel Nederland. De focus van de opleiding ligt op praktijkgerichte ervaring opbouwen. Men zal veel uren op de baan doorbrengen. De kosten betreffen €2.750 euro voor de volledige C-opleiding.

Voor de opleiding bestaan natuurlijk een aantal toelatingseisen, namelijk:

 • Je moet in het bezit zijn van een geldige B-licentie;
 • Een eigen speelniveau (DSS) van minimaal 3 (geweest);
 • 5 jaar ervaring hebben als trainer/coach op minimaal B-niveau (DSS 2-4).
Duobakkersport.nl

Opleiding padelleraar A (tennistrainer)

Deze opleiding is hetzelfde als die voor de beginnende padeltrainer zonder tenniservaring. Echter voor de tennistrainer bestaat deze opleiding maar uit 8 dagen i.p.v. 16 dagen. Hierdoor liggen de kosten van de opleiding natuurlijk ook lager. Hiernaast loopt men ook geen stage. Er wordt wel van je verwacht dat je regelmatig oefent met een groepje jeugdspelers. Uiteindelijk doe je examen in training geven aan recreatieve volwassenen en jeugd. De hele opleiding kost €1055, bestaande uit €800 voor vorming (opleidingsdagen met leercoach en opleidingsmateriaal) en €255 examenkosten (praktijkexamen en bijbehorende opdrachtvoorbereiding).

Voor deze opleiding dient men zich ook in te schrijven voor de opleiding en deel te nemen aan de voorgestelde voorspeeldagen. Deze worden in dezelfde vorm gegoten als voor de beginnende padeltrainer zonder tenniservaring.

Indien de tennistrainer de opleiding padelleraar A succesvol heeft afgerond kan men zich ook verder ontwikkelen door de opleiding padelleraar B en C te volgen. Dit zijn dezelfde opleidingen die hierboven al eerder genoemd zijn.

Lees ook:  Padel Helmond

Is je enthousiasme voor padel alleen maar toegenomen en wil je dit graag delen met anderen. Zie je jezelf al op de padelbaan staan en anderen helpen om deze sport eigen te maken? Oftewel zie jij jezelf als een padeltrainer? Wacht niet langer en schrijf je snel in voor deze opleiding. Verschillende verengingen zitten te wachten op een persoon zoals jij want op dit moment is er een tekort een trainers, gezien het de snelstgroeiende racketsport is en de vraag naar trainers dus enorm toeneemt.

Denk je na het lezen van deze blog, dit is zeker iets voor mij. Kijk voor meer informatie op de website van de KNLTB want ook hier kan je je via de cursusboeker inschrijven voor de verschillende opleidingen en wie weet wissel jij jouw kantoorbaan in voor een baan op de padelbaan!

Over de auteur

Redactie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
Lees meer

Uitgelicht

Wat is padel?

Padel regels: hoe werkt het?

Recent

Hoe vind ik motivatie om te padellen?

Waarom eiwit niet uit jouw dieet als sporter mag ontbreken

5 Tips voor een betere opslag bij padel

Je eerste padel racket kopen

© Alles over padel - 2024
Made with
Web Wings