Padel binnenbanen

jasper
29 juni 2022
1309

Er worden steeds meer padel binnenbanen in Nederland aangelegd. Waar voorheen de padelbanen binnen tennis verenigen uit de grond werden gestampt, zien we nu ook er ook veel verenigingen of locaties ontstaat voor uitsluitend het spelen van padel. Dit zorgt ook voor een verandering in de soort banen die worden aangelegd. Waar tennisclubs met name buitenbanen hebben aangelegd, zie je nu steeds vaker dat padellocaties binnenbanen aanleggen.

Zo zijn er natuurlijk voordelen verbonden aan de binnenbanen, namelijk:

  • Je kunt het altijd spelen, zowel bij regen als bij zonneschijn. Je hoeft dus in principe geen rekening te houden met het weer. Alhoewel we begrijpen dat je in de wintermaanden liever binnen bent en in de zomermaanden liever buiten.
  • Het is altijd droog en heb je dus geen last van natte ramen. Regen is natuurlijk erg lastig, dit zorgt ervoor het spel totaal anders wordt. Het wordt erg moeilijk om via de ramen te spelen, de bal glijdt als het ware van het raam af. Het is dus eigenlijk nauwelijks meer padel te noemen.
  • Geen last van de wind. Dit is natuurlijk een groot voordeel. Veel mensen denken dat het in een kooi spelen ervoor zorgt dat je weinig tot geen last hebt van de wind. Als je regelmatig speelt weet je dat dit niet waar is. Aangezien het bij padel veel draait om het spelen van een lob. Padel speelt zich voornamelijk aan het net af. Een lob slaan met veel wind is erg moeilijk in te schatten.
  • Je kijkt nooit in de zon. Een lage zon zorgt namelijk voor lastige situaties. Zeker als je tegenstander veel lobs speelt en je dit slecht kan zien. Dit heeft een groot effect op je wedstrijd. Bij binnenbanen is het licht altijd gelijk en zorgt dit niet voor hinder.

Als laatste zien we een groot voordeel bij de aanleg van de banen. De fundering van een padelbaan is erg belangrijk en voor een binnenbaan vaak een stuk goedkoper. Dit omdat er vaak al een fundering ligt die gebruikt kan worden. Daarbij komt het feit dat de fundering niet waterdoorlatend hoeft te zijn. Dit zorgt voor een ander soort, duurdere fundering. 

Lees ook:  Zo word je nog beter in padel!

We zien steeds vaker dat er op de WPT vaak binnen gespeeld wordt. Dit omdat er sprake is van altijd dezelfde omstandigheden. Dit is ideaal voor het trainen en spelen van wedstrijden. Je ziet daarom ook steeds meer binnenbanen bij padelclubs en dat is een hele goede ontwikkeling!

Padel baan huren

Het verschillen tussen binnen- en buitenbanen

Qua afmetingen zit er natuurlijk geen verschil in beide banen. Zowel een binnen- als een buiten padelbaan is 20 meter lang en 10 meter breed. Er geldt hierbij een tolerantie van vijf centimeter voor de lengte en de breedte. Dit houdt in dat er dus vijf centimeter van afgeweken kan/mag worden. In de hoogte kunnen de banen wel van elkaar verschillen. De vereiste voor de hoogte is minimaal 6 meter over de hele baan, hoger wordt wel geadviseerd. Het is hierbij de bedoeling dat lichtmasten of steunbalken geen obstakel mogen vormen tijdens het spel op een indoorbaan. Hier heb je buiten natuurlijk geen last van omdat je in de vrije lucht speelt, je kunt de volledige hoogte benutten.

Wat betreft de glazen wanden zal er ook geen verschil zijn. De wanden zijn in Nederland over het algemeen 12 millimeter dik.

Weersomstandigheden kunnen het spel dus flink beïnvloeden. Zeker als je gewend bent om de glaswanden veel te gebruiken, kan slecht weer een potje padel flink doen veranderen. Wanneer de glaswanden nat of vochtig zijn, gaat de bal sneller naar beneden dan wanneer de bal met droog weer het glaswerk raakt. Hiernaast kan ook de baan en ballen nat worden en vochtig zijn. Dit zorgt ervoor dat de ballen zwaarder worden en dus minder goed stuiteren.

Lees ook:  Padelniveau

Samengevat maakt nat weer het spelletje een stuk moeilijker. Het is natuurlijk heerlijk om buiten te padellen als het zonnetje schijnt, maar ook hier zitten weer nadelen aan verbonden. Bij een lob moet je af en toe flink in de zon kijken waardoor het zomaar kan zijn dat je de bal geheel mist. Wil je geen last hebben van de weersomstandigheden kun je beter kiezen voor een potje indoor. Hier zul je geen last hebben van wind, regen, kou en/of de zon die je bij verschillende lobs kan verblinden. Geen excuses meer om de bal te missen.

Ondergrond binnen- en buitenbanen

De ondergrond voor zowel de binnen- als buitenbanen zijn hetzelfde. Voor het type vloer kan men kiezen uit kunstgras, tapijt of cement. De meeste padelbanen zijn gemaakt met kunstgras, dit omdat kunstgras de kans op knie en enkelblessures verkleint. Deze vloer heeft een natuurlijke en voorspelbare veerkracht. Maar voordat je het soort kunstgras kiest, moet men eerst nadenken over de soort ondergrond waarop de padelbaan gebouwd gaat worden. Over het algemeen zal de ondervloer van beton zijn. Ook hierin zijn verschillende betonsoorten die gebruikt kunnen worden met elk zijn voor- en nadelen.

Voor het kunstgras heb je vervolgens nog zand nodig om het gras op zijn plaats te houden en wrijving te verminderen. Het zand verbetert de spelervaring van spelers omdat zij zo in staat zijn om makkelijk snelle bewegingen te maken. Voor de aanleg van een padelbaan heb je ongeveer 8 tot 12 kg zand per vierkante meter nodig.

De wanden van de padelbaan

Ook de buitenwanden van een padelbaan zijn voor een binnen- als buitenbaan hetzelfde. De buitenwanden kent meestal een frame dat gemaakt is van staal of aluminium. Het kan wel zo zijn dat de wanden van een buitenbaan net iets dikker zijn om weers- en temperatuur verschillen te kunnen weerstaan.

Lees ook:  Bullpadel

In het frame van een padelbaan worden glazen wanden ingebouwd. Het gaat hier om zeer dikke en zware glazen wanden, van zo’n 12 mm dik, die gemaakt zijn van veiligheidsglas. Hierdoor kunnen de wanden tegen een stootje en kan er onbezorgd op gespeeld worden. Mocht het glas alsnog breken tijdens het padelspel, dan breekt het glas in kleine stukjes waardoor de kans op verwondingen een stuk kleiner is. Aan de zijkanten van de baan bevindt zich naast de glazen wanden ook staal hekwerk. Omdat het hekwerk zal worden blootgesteld aan balcontact is het belangrijk om te kiezen voor een duurzaam hekwerk.

Verlichting van de banen

De verlichting kan van de binnenbaan verschillen van de verlichting van de buitenbaan. Dit omdat je buiten al te maken hebt met natuurlijk licht. Binnen dient dit licht nagebootst te moeten worden waardoor het meestal om feller licht gaat. Ook bij het spelen van padel indoor heb je altijd te maken met kunstmatig licht, omdat dit meestal in een hal gespeeld wordt en er geen natuurlijk licht binnenkomt. Buiten heb je te maken met natuurlijk licht en dienen er wel lampen aanwezig te zien indien men op de latere uurtjes nog graag een balletje wil gaan slaan. Het lijkt me dan wel handig om iets te kunnen zien.

Op dit moment zijn er op 1 locatie binnen of buitenbanen. Op de meeste tennisclubs ziet men dat er voornamelijk buitenbanen bijgebouwd zijn. De afgelopen periode neemt het aantal clubs dat zich alleen oriënteert op het spelen van padel toe. Bij deze clubs en/of locaties worden voornamelijk binnen banen gerealiseerd. Dit omdat er op elk moment van de dag van de binnen banen gebruik kan worden gemaakt, bij regen en/of zon, in de zomer maar ook in de winter. Hiernaast hebben binnenbanen ook minder onderhoud nodig omdat het minder wordt blootgesteld aan wisselende weersomstandigheden. Een binnenbaan gaat dus ook langer mee!

Over de auteur

jasper

Aangenaam! Ik ben Jasper Voorn, een ondernemer met een grote passie voor paddel en bovendien eigenaar van een marketingbureau. Tijdens een zakenreis naar Valencia, is mijn passie voor paddelen ontstaan. Op een willekeurige avond belandde ik per toeval bij een lokaal paddeltoernooi. Eenmaal terug in Nederland heb ik deze hobby in mijn vrije tijd voortgezet. Een ondernemer moet immers aan zijn ontspanning komen! Toch zijn mijn avonturen op de paddelbaan meer dan een persoonlijke hobby. Ik deel dan ook graag mijn verhalen en waardevolle inzichten die ik heb opgedaan uit mijn eigen ervaringen. Dit platform is er niet alleen om ieders verhalen en tips te delen, het doel is om een gemeenschap op te bouwen en anderen tot sport te inspireren. Naast het spelen van deze sport organiseer ik ook workshops voor beginners, waarbij mijn zakelijke inzichten het netwerk meer toegankelijk maken. Ik nodig je graag uit om de passie voor paddel samen te ontdekken middels mijn artikelen en tips op ons platform. Welkom in de wereld van: alles over padel!
Lees meer

Uitgelicht

Wat is padel?

Padel regels: hoe werkt het?

Recent

Redenen waarom padel hard groeit in Nederland

De meest voorkomende blessures bij padel

De beste strategieën voor succes op de padel baan

Hoe ga je om met het verliezen van een (padel)wedstrijd?

© Alles over padel - 2024
Made with
Web Wings