Padel ranglijst

Door het spelen van verschillende toernooien zal jouw positie als padelspeler op de padel ranglijst veranderen. Afhankelijk van je winst-verliesbalans zal je positie op de ranglijst stijgen of juist dalen. Aan de hand van de ranglijst kan jij jouw speelsterkte vergelijken met andere padelspelers.
De padel ranglijst
In januari 2021 is de padel ranglijst online gekomen. Door middel van de ranglijst worden spelers in staat gesteld om tijdens toernooien tegen een gelijkwaardige tegenstander te spelen en zich ook beter met andere spelers te kunnen meten. De toernooiresultaten vanaf juli 2020 vormden het uitgangspunt van de nieuwe ranglijst. Omdat er als gevolg van Corona maar weinig toernooien werden gespeeld, is er besloten om op basis van de startranglijst van september, een combinatie van NPB-spelers en KNLTB-padellers met speelsterkte 2, compensatiepunten toe te kennen en zo tot een representatievere ranglijst te komen. Nu worden er weer wekelijks toernooien gespeeld en wordt de ranglijst elke week automatisch bijgewerkt aan de hand van de verkregen resultaten uit het toernooi.
Hoe ziet deze ranglijst uit?
Voor deelname aan P500-, P250- en de P100-toernooien krijgen spelers punten. Op basis van deze punten wordt er een ranglijst gemaakt. Er is voor zowel herendubbel als voor damesdubbel een aparte ranglijst. Resultaten in promotie-toernooien, in de D-categorie en competitie tellen dus niet mee voor de ranglijst. De ranglijst wordt wekelijks automatisch bijgewerkt op basis van de uitslagen van de toernooien in die week. Belangrijk, want op basis van de ranglijst worden spelers geaccepteerd en geplaatst voor volgende toernooien.
De puntentelling
Het actuele puntentotaal van een speler op de CUPRA KNLTB Padel Ranglijst is, naast geleverde prestaties op een toernooi, afhankelijk van een aantal factoren. Naast de prestatie hangt het af van het aantal deelnemers en de uiteindelijke plaats van de deelnemer in het gespeelde toernooi.
De op een toernooi verdiende punten blijven exact één kalenderjaar staan. De CUPRA KNLTB Padel Ranglijst is een best-off-10 ranglijst. Dat wil zeggen dat voor iedere speler zijn of haar 10 beste toernooiresultaten meetellen. Speel je bijvoorbeeld in een jaar 15 toernooien, dan worden de vijf toernooien met de laagste punten niet meegeteld voor de ranglijst. Elke speler kan al zijn of haar behaalde punten terugvinden in het persoonlijk spelersprofiel.
Het spelen van internationale toernooien kan het puntentotaal op de ranglijst beïnvloeden. Deze punten tellen mee voor een andere ranglijst (FIP), echter tellen de gewonnen punten wel mee als bonuspunten voor de Nederlandse Ranglijst. De internationale ranking van een speler staat voor een bepaald aantal bonuspunten, waarbij bij de vrouwen bonuspunten worden toegekend aan alle speelsters binnen de top 250 en bij de mannen aan de top 400. De puntentelling is als volgt verdeeld:
Heren:
FIP-positie | Bonuspunten |
1-150 | 8000 |
151-200 | 4000 |
201-250 | 2000 |
2510300 | 1000 |
301-400 | 250 |
Dames:
FIP-positie | Bonuspunten |
1-150 | 250 |
151-200 | 100 |
201-250 | 50 |
Het spelen van toernooien is dus een belangrijk onderdeel van padel. Hiermee verbeter jij jouw positie en speelsterkte. In heel Nederland worden padeltoernooien georganiseerd en gespeeld. Wil je graag meedoen met een toernooi, maar weet je niet waar en wanneer een toernooi georganiseerd wordt? Op de site van de KNLTB kun je nagaan wanneer een padeltoernooi bij jou in de buurt wordt georganiseerd. Ook kan je je dan via MIJNKNLTB voor het desbetreffende toernooi inschrijven. Als je lid bent van een vereniging, maar nog geen padelprofiel hebt, dan kan je bij het inschrijven van het toernooi een speelsterkte laten aanmaken. Dit kan middels een automatische melding zijn die je vervolgens bij het aanmelden krijgt.
Zelf meedoen aan een padeltoernooi
Wil je graag een toernooi spelen, maar ben je nog geen lid van een vereniging? Dat is geen probleem! Ook jij kunt met een toernooipas toch meedoen aan verschillende toernooien. De Toernooipas geeft je een KNLTB-bondsnummer, toegang tot mijnKNLTB en is 1 jaar geldig. Je kunt dus ook zonder lid te zijn van een vereniging, deelnemen aan verschillende toernooien. Iedereen is welkom!
Je speelsterkte bepaald uiteindelijk in welke categorie van het toernooi jij je kunt inschrijven. In het toernooicircuit van padel zijn er verschillende categorieën waar jij je voor kunt inschrijven, namelijk: speelsterkte 1/2/3 (A), speelsterkte 4/5 (B), speelsterkte 6/7 (C) en als laatste speelsterkte 8/9 (D).
In de onderdelen met speelsterkte 1/2/3 (A) zijn punten te verdienen voor de KNLTB Padel ranglijst. Dit kan op verschillende zwaartes, namelijk zoals eerder benoemd op P500, P250 en P100. Vanzelfsprekend zijn er bij een P500 de meeste punten te verdienen (topcircuit) en bij een P100 de minste.
Binnen het toernooicircuit van het Padel wordt alleen gespeeld in de dubbel en mix varianten. Momenteel zijn er nog geen toernooien op gebied van enkelspel. Binnen de speelsterkte 1/2/3 (circuit A) spelen de mannen en vrouwen in dubbelvarianten tegen elkaar. Dit in tegendeel tot de andere categorieën. Zo kunnen bijvoorbeeld in de overige categorieën ook een dubbel gespeeld worden waarbij mannen en vrouwen tegen elkaar spelen.
Wacht niet langer en check direct op de KNLTB-site welke toernooien er binnenkort bij jou in de buurt zijn en schrijf je snel in. Vergeet niet dat er een inschrijftermijn is en de inschrijving ongeveer een week voordat het toernooi van start gaat gesloten wordt. Speel zo veel mogelijk toernooien. Niet alleen om jouw rating en dus ook speelsterkte te verbeteren, maar ook om meer gevoel te krijgen voor de sport en nieuwe mensen te leren kennen. Naast dat het erg competitief is, blijft het een leuke sport om te beoefenen waarin het sociale aspect ook op de voorgrond staat. We wensen je heel veel succes, maar voornamelijk ook heel veel speelplezier!
Over de auteur
