Puntentelling bij padel
Padel is een mix van squash en tennis. Echter verloopt in beide sporten de puntentelling anders. De puntentelling bij padel is hetzelfde als die van tennis. Een wedstrijd bestaat uit 2 gewonnen set, waarbij elke set uit 6 gewonnen games bestaat (verschil van 2 gewonnen games) en bij 6-6 een tiebreak wordt gespeeld.
De puntentelling tijdens spelverloop
De puntentelling bij padel is vergelijkbaar met die van tennis. Een game bestaat uit 4 gewonnen punten, oftewel zoals misschien een aantal van jullie al weten, 15-30-40-GAME.
Voorbeeldscenario: Jij begint met serveren, je maakt uiteindelijk het punt door het afmaken van een smash, hierdoor zul jij 15-0 voorstaan. Vervolgens sla je weer op, maar dit keer maak je een fout doordat je een bal in het net speelt. Hierdoor krijgen je tegenstanders een punt waardoor de score op 15-15 komt te staan. Oftewel 15 gelijk, zoals het in de wedstrijd ook wordt genoemd.
Weer ben jij aan de beurt voor de opslag, jouw medespeler maakt dit keer een punt door het wegleggen van een volley, het staat nu 30-15. We gaan verder, jij speelt zo een mooie opslag die je tegenstander gewoon niet terug heeft, een ACE! Het staat 40-15, spannend want met nog maar 1 punt heb jij de game binnen. En ja hoor, de tegenstander maakt een fout en speelt de bal uit, het is game en nu dus 1-0 voor jou.
Deuce
Het kan natuurlijk ook 40-40 worden. Als de puntentelling bij padel 40-40 is noemen we dat een deuce. Bij een deuce moeten twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te kunnen winnen. Ben jij aan de beurt voor de opslag en maak je bij 40-40 het eerste punt, dan wordt dit ook wel voordeel genoemd. Maak je hierna nog een punt dan is de game voor jou. Echter verlies je het punt is het jammer genoeg weer deuce en zal je weer opnieuw moeten beginnen.
Maak jij nu niet het punt maar jouw tegenstanders, dan is het nadeel. Voor hun geldt precies hetzelfde. Ook zij moeten nu nog 1 punt maken om de game binnen te halen. Verliezen ze het opeenvolgende punt, dan staat het opnieuw deuce en voor beide. Je snapt natuurlijk ook wel dat het hierdoor lang kan duren voordat de game uitgespeeld is. En dan ben je nog niet klaar, want een set bestaat uit 6 games.
Best-of-three
Padelwedstrijden zijn meestal best-of-three. Oftewel, het gaat zich om twee gewonnen sets, waarbij een set gewonnen wordt door het team dat als eerste zes games wint met twee games verschil. Bij 6-6 wordt een tiebreak gespeeld, die gaat tot zeven gewonnen punten met twee punten verschil. Een eventuele derde set kan als supertiebreak ofwel wedstrijdtiebreak gespeeld worden (tot tien punten met twee punten verschil).
Stel je voor, het staat 6-6, en jij bent aan de beurt voor de opslag. Ik snap dat je je nu afvraagt hoe vaak je nu moet opslaan en wanneer je jouw opslag mag doorgeven aan je tegenstanders. Ik zal het jullie even kort toelichten.
De tiebreak
Bij een tiebreak gaat het net iets anders. De speler die begint met serveren krijgt maar één opslagbeurt. Daarbij is het gebruikelijk dat je normaliter links begint met serveren, maar omdat deze speler dus maar één opslagbeurt krijgt, wordt de eerste opslag vanaf rechts geserveerd. Hierna krijgt de tegenstander de opslag, maar vanaf u wordt er wel weer gewoon twee keer per persoon geserveerd.
Dus voorbeeld: Je speelt een dubbelspel. Je staat met vier mensen in het veld. Team 1 met spelers A en B, Team 2 met spelers C en D. Team 1 mag beginnen met serveren en speler A krijgt de service. Na deze enkele opslagbeurt krijgt team 2 de opslag en mag speler C gaan opslaan. Na twee opslagbeurten krijgt team 1 weer de opslag en mag speler B gaan serveren. En je raadt het al. Na deze twee opslagbeurten krijgt team 2, speler D zijn/haar twee opslagbeurten. Dit herhaalt zich totdat de tiebreak is uitgespeeld.
Puntentelling tie-break
De puntentelling bij de tiebreak ligt ook net iets anders. In plaats van dat de puntentelling 15-30-40-game is, is de puntentelling bij een tiebreak gewoon van 1 tot 7. Een tiebreak wordt gewonnen als één team als eerst 7 punten haalt. Echter moet er bij een tiebreak ook met twee punten verschil gewonnen worden. Dus mocht de stand 7-6 zijn, dan moet er nog minimaal één punt gespeeld worden, voordat de tiebreak gewonnen kan worden.
Record
Twee tennissers uit Monaco hebben bij een proftoernooi in Florida de langste tiebreak aller tijden gespeeld. Benjamin Balleret versloeg zijn landgenoot Guillame Couillard met 7-6, 6-1. De tiebreak in de eerste set werd door Balleret gewonnen met 36-34.
Het kan natuurlijk nog altijd wel eens voorkomen dat je het niet eens bent over de puntentelling of samen met je tegenstander de puntentelling niet meer weet. Probeer dan terug te denken aan de gespeelde punten en hervat het spel vanuit de score die hieruit voortvloeit. Weet je het nu echt niet meer, begin de game gewoon opnieuw. Ook als je niet zeker weet of een bal nu in of uit was en hier met je tegenstanders niet uitkomt. Speel het punt gewoon opnieuw, men noemt dit ook wel het spelen van een let. Naast dat het spelen van padel erg competitief is, moet het gewoon ook nog leuk blijven!