Hoe kies je een racket voor padel tennis?
Weet je niet zeker hoe je een paddle racket moet kiezen? Deze gids zal je vertellen op welke parameters je moet letten om de juiste spullen te kiezen die het beste bij jouw vaardigheden en speelstijl passen. Padel is een betrekkelijk nieuw spel dat in vele landen over de hele wereld snel aan populariteit wint. In Spanje zijn er al meer padelspelers dan tennissers. Er worden in Nederland steeds meer courts gebouwd. Het is gemakkelijk om materiaal te huren bij clubs, maar steeds meer spelers willen hun eigen racket bezitten en het is voor hen dat deze gids is geschreven.
Het belangrijkste aan een paddel racket is de vorm
Het is geen toeval dat we beginnen met de vorm van het racket, want het is de vorm die de kenmerken ervan in grote mate bepaalt. Elitepadel.com heeft meer dan 100 padelrackets getest en tot dezelfde conclusie gekomen. Bij de meeste fabrikanten kunnen we drie soorten ontwerpen vinden:
- De vorm van het racket beïnvloedt de eigenschappen ervan, de sweet spot is het zogenaamde goede stuitergebied.
- De vorm van het racket beïnvloedt de eigenschappen ervan, de sweet spot is het zogenaamde goede stuitergebied.
Rond
Het racket in deze vorm is het meest toegeeflijk. Zelfs als je de bal niet helemaal gecentreerd raakt, zal de bal waarschijnlijk toch naar de kant van de tegenstander vliegen. Rackets met deze clubhoofdvorm geven je ook meer controle over de bal. Dit voordeel wordt goed uitgebuit door verdedigende spelers, die vooral het voordeel hebben de bal op de juiste plaats bij de tegenstander te spelen.Het racket is manoeuvreerbaar, maar het is moeilijk om veel snelheid aan de slag toe te voegen. Ronde rackets moeten gewoonlijk door beginners worden gebruikt.
Tear
Deze vorm wordt gewaardeerd om zijn veelzijdigheid. Het is goed voor peddelspelers van alle niveaus. Het biedt de perfecte mix van kracht en controle en maakt het mogelijk om verschillende slagen te maken. Het laat je ook toe om je snel aan te passen aan veranderende spelomstandigheden en tactieken van de tegenstanders.
Diamant
Dit is de favoriete vorm van professionele spelers. Het racket is gebalanceerd op de kop, wat veel kracht geeft aan de slag, maar de controle vermindert. Deelnemers moeten zich concentreren op nauwkeurige slagen om de kracht van het racket ten volle te benutten. Het racket is perfect voor spelers die graag aanvallen en spelen. Als je net overweegt over te schakelen op een racket met deze vorm - kies dan een lichter model. Het racket zal dus wendbaarder zijn en het gevoel zal vergelijkbaar zijn met dat van een meer uitgebalanceerd racket.
Balans in padel rackets
Balans is de manier waarop een racket in evenwicht is. Bij padel hangt het grotendeels samen met de vorm van het racket.
- Het is een rond racket waarbij de balans naar het handvat is gericht. Dit betekent een betere controle en wendbaarheid van het racket, maar minder slagkracht.
- Teardrop-vormige rackets hebben een gelijkmatige balans. Hierdoor zijn ze universeel voor spelers die op zoek zijn naar hun eigen speelstijl en verschillende soorten slagen willen aanleren.
- Diamantvormige rackets zijn gewoonlijk gebalanceerd op het hoofd. De slagkracht is groter, maar gaat vaak ten koste van de slagcontrole.
Raket gewicht
De algemene regel van gewicht is als volgt:
- Hoe zwaarder het racket, hoe harder je de bal kunt raken.
- Hoe lichter het is, des te makkelijker is het voor je om het te controleren.
- Vrouwen, junioren en beginners kiezen meestal voor lichte rackets (340-360 gram), mannen op gemiddeld en hoger niveau - zwaarder (360-390 gram). Junior rackets zijn korter en lichter (240-300 gram).
Dikte
Hij varieert van 34 mm (vooral in juniorrackets) tot 38 mm. Dikkere rackets zijn duurzamer en vaak zwaarder, wat zich vertaalt in slagkracht.
Materialen voor padelrackets
Het racket bestaat uit twee hoofddelen: het frame en het slagvlak (ter vergelijking: tennisrackets hebben een frame en een slagvlak met spanning). De meeste frames zijn gemaakt van het duurdere maar duurdere koolstofvezel, of het minder duurzame maar goedkopere glasvezel. Fabrikanten mengen vaak materialen en voegen koolstof, grafiet, grafeen, kevlar of titanium inzetstukken toe. Het voorpaneel is gewoonlijk gemaakt van schuim of EVA. Schuim is een zeer dynamisch materiaal dat uw slagen kracht bijzet. Aangezien schuim vrij kwetsbaar is, verslijt het sneller. EVA-materiaal is duurzamer. Het is harder en buigt minder door bij de impact, waardoor de impact beter onder controle is.
Waar moet ik op letten voordat ik een racket koop?
Het is het materiaal dat de prijs van het materiaal bepaalt. Duurdere modellen bevatten meer koolstofvezel. Dit zijn rackets voor professionele spelers die aan toernooien deelnemen en materiaal nodig hebben waarmee ze hun volledige potentieel kunnen bereiken.
Rackets met een overwicht aan glasvezel zijn goedkoper. Dit zijn rackets voor beginners en spelers van gemiddeld niveau. Er zijn ook goedkopere modellen te vinden, vooral in de zogenaamde sportwinkels, maar dat zijn geen erg goede en duurzame constructies.
Samenvatting: Welk racket is geschikt voor mij?
Als je een beginner bent in deze sport - kies dan een racket met een ronde kop, lichter en met balans op het handvat. Het zal het voor jou gemakkelijker maken om ermee te manoeuvreren en het zal zich vertalen in het sneller leren slaan.
- Op een hoger niveau van verfijning, hangt het allemaal af van het type speler dat je bent of wilt zijn.
- Aanvallende en krachtspelers moeten geïnteresseerd zijn in ruitvormige rackets, die zwaarder zijn en goed in balans op het hoofd. Ze zullen hen meer macht geven.
- Zij die veelzijdiger spelen en hun tegenstander vaak verrassen met een onverwachte stuit, moeten dropvormige rackets gebruiken met een gelijkmatige balans. Ze geven hen de perfecte balans.