Wat is padel?

Redactie
4 augustus 2021
828

Padel is een vorm van tennis die gemakkelijk te spelen is en leuk en erg gezellig is. Het wordt voornamelijk in dubbelspelvorm gespeeld op een omheinde baan die ongeveer een derde is van de grootte van een tennisbaan en kan gespeeld worden in groepen van verschillende leeftijden en ervaringsniveaus. De regels zijn in grote lijnen dezelfde als bij tennis, hoewel je onderhands serveert en de muren worden gebruikt als onderdeel van het spel, waarbij de bal tegen de muren mag stuiteren.

Padel is één van de snelst groeiende sporten in Europa en is de laatste jaren steeds populairder geworden. In Spanje spelen momenteel meer dan zes miljoen mensen padel.

Wie heeft padel uitgevonden?

De Mexicaanse zakenman Enrique Corcuera legde de allereerste padelbaan aan in zijn vakantiehuis in Acapulco in 1969, maar de sport is nog ouder dan dat.

In de 19e eeuw speelden passagiers op Britse cruiseschepen een soortgelijk spel met tennisrackets en in de jaren 1910 werd 'platform tennis' populair in Washington en New York, waarbij paddles de traditionele tennisrackets vervingen.

In de loop van het volgende decennium werden de banen aangepast met houten vloeren en hoge omheiningen om te voorkomen dat de bal in de winterse sneeuw verloren ging.

Maar het duurde tot de jaren 1960 toen de Mexicaan Enrique Corcuera de eerste erkende tennisbaan aanlegde op een stuk land dat hij in Acapulco bezat. Het belangrijkste verschil was dat hij zijn baan omringde met muren en een metalen hek van vier meter aan alle kanten, om te voorkomen dat de bal op het land van zijn buren terecht zou komen.

Lees ook:  Waarom je tijdens het padellen genoeg moet drinken

Wanneer werd padel een internationale sport?

De Spaanse ondernemer Alfonso de Hohenlohe, een vriend van Enrique, was de belangrijkste drijfveer om van padel een internationale sport te maken.

Tijdens een bezoek aan Mexico in 1974, genoot Hohenlohe zo van dit nieuwe spel dat hij besloot het te importeren naar Spanje's Costa del Sol, waar hij de eerste twee padelbanen van het land bouwde in de Marbella Club.

De introductie van de banen betekende het begin van de populariteit van het spel onder de leden van deze exclusieve club, waaronder de tennisser Manolo Santana, die vier Grand Slam titels won.

Al snel werden langs de Costa del Sol toernooien georganiseerd naarmate meer en meer clubs hun eigen banen aanlegden.

In 1975 ontdekte een Argentijnse miljonair, Julio Menditenguia, padel in Marbella en besloot de sport naar zijn land te brengen, waar het enorm populair werd.

Vandaag de dag zijn er meer dan twee miljoen officieel gelicenseerde padelspelers in Argentinië, een land dat meer dan 10.000 padelbanen telt.

Padel is tegenwoordig ook erg populair in Spanje. Het Europese land heeft meer dan 20.000 padelbanen, met naar schatting zes miljoen actieve spelers. Na voetbal is het de populairste sport van het land.

Wanneer werd padel een professionele sport?

In 1991 werd de International Paddle Federation opgericht en in 1992 werden de eerste wereldkampioenschappen gehouden in de twee steden Madrid en Sevilla.

In 1993 erkende de Spaanse Sportraad padel als sport en veranderde de spelling in padel voor de uitspraak in de Spaanse taal.

In 2005 werd de eerste professionele wereldtournee, Padel Pro Tour, opgericht. In 2013 werd deze omgedoopt tot de World Padel Tour.

Lees ook:  Hoe kies je de juiste uitrusting voor het spelen van padel?

Spelregels

Bij padel is de puntentelling hetzelfde als bij tennis, maar er zijn veel verschillen tussen de sporten. Een padelbaan heeft muren, zodat er tegenaan geschoten kan worden, zoals bij squash.

In tegenstelling tot tennis moet een bal die geserveerd wordt één keer op de vloer stuiteren en dan van onder of op heuphoogte geslagen worden. Bij het serveren hebben de spelers twee pogingen om de bal in het vak van de tegenstander te slaan.

Spelers kunnen de bal ook volleyen tijdens een rally, maar de bal wordt als "uit" beschouwd als hij direct een muur raakt. Bij padel kunnen spelers de bal tegen een muur aan hun eigen kant van de baan kaatsen - vergelijkbaar met squash.

Net als bij tennis is een set gewonnen als een team zes games wint en er minstens twee games verschil is - als dat niet het geval is, wordt de set beslist door een tie-break. Wedstrijden zijn best of three sets.

Padelbanen zijn ontworpen voor vier spelers en zijn ongeveer 25% kleiner dan een tennisbaan. De snelheid van het spel, gecombineerd met de kleinere afmeting van een padelbaan, maakt enkelspel moeilijk, en de meeste padelwedstrijden bestaan uit twee paar spelers.

Over de auteur

Redactie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
Lees meer

Uitgelicht

Wat is padel?

Padel regels: hoe werkt het?

Recent

Hoe vind ik motivatie om te padellen?

Waarom eiwit niet uit jouw dieet als sporter mag ontbreken

5 Tips voor een betere opslag bij padel

Je eerste padel racket kopen

© Alles over padel - 2024
Made with
Web Wings