Wat is padellen?

Redactie
9 februari 2022
2998

De betekenis van padellen is het uitoefenen van de sport die padel wordt genoemd. Padel is een opkomende sport die steeds populairder aan het worden is. Voor veel mensen is padellen nog steeds een onbekend concept. Padellen de sport wordt gespeeld met een speciaal padel racket en een, met tennis vergelijkbare, bal. Het wordt op een speelveld gespeeld waar het veld is omringd door een glazen wand en is hierdoor een mix tussen squash en tennis. Door gebruik te maken van de omringende muren lijkt padellen veel op squash. Het speelveld met de lijnen zorgen ervoor dat padel te vergelijken is met tennis. Het is de bedoeling dat de bal bij het overspelen eerst de grond raakt. De bal mag niet door middel van de muren de grond raken. Nadat de bal op de grond is gestuiterd is het toegestaan de bal via de muren weer terug over het net te spelen. Door deze spelvorm worden langere rally’s gecreëerd. Padel vergt over het algemeen meer tactiek dan kracht om een goed spel te kunnen spelen. Kies je ervoor om met kracht te spelen, dan loop je het risico om de bal weer terug te krijgen door middel van de muren. Padel wordt zowel competitief als recreatief gespeeld.

De geschiedenis van padellen

De betekenis van padellen, geschiedenis en het ontstaan ervan gaat terug naar 1969. In Acapulco, een badplaats in Mexico, kwam de sport padel tot leven. Een rijke zakenman met de naam Enrique Concuera had niet genoeg plek om een tennisbaan bij zijn huis te bouwen, dus bedacht hij een andere sport waar het speelveld hetzelfde is als tennis, alleen met kleinere afmetingen. Enrique wilde daarbij niet gebruik gaan maken van normale tennisrackets, maar bedacht dat houten rackets meer gepast waren voor het spelletje wat hij bedacht had. Hij wilde zijn spel gaan verwezenlijken door het concept te delen met zijn vrienden. Enrique en zijn vrienden waren hierdoor dus ook de allereerste spelers van de nieuwe padellen sport. Na de introductie van het spel in Acapulco, introduceerde een van Enrique’s vrienden de sport in Spanje. In Spanje groeide dit uit tot een elite sport die voornamelijk beoefend werd door rijke Spanjaarden. Na Spanje werd het spel geïntroduceerd in Argentinië waar padel uitgroeide tot een nationale sport.

Lees ook:  Last van pijnlijke nagel tijdens het padellen

Het speelveld

De vraag wat is padellen wordt ook beantwoord door te kijken naar het speelveld. Zoals benoemd lijkt het speelveld qua belijning heel erg op die van een tennisveld. Twee voorvakken en één achtervak. Padel wordt in de meeste gevallen als een dubbelspel uitgeoefend, maar het is ook mogelijk om 1 tegen 1 padel te spelen. Het één tegen één padelspel wordt padel enkelspel genoemd. Het dubbelspelveld is 10 bij 20 meter en bij enkelspel is deze afmeting 6 bij 20 meter. De speelhelften worden verdeeld door een net. Bij padellen zijn de lijnen ook deel van het spel. Dat wil zeggen dat wanneer de bal op de lijn valt, deze bal als in wordt beschouwd. Padel wordt op amateur gebied zonder scheidsrechter gespeeld om zo het concept van fair play te stimuleren  

Padellen racket

Bij het padellen is het racket verdeeld in drie delen: het profiel, de kern en het slagoppervlak. Het racket zelf is voorzien van drie verschillende vormen: Rond, druppel/traan en diamant vorm. De vorm van het racket zegt iets over het balanspunt. Zo heeft een rond racket het laagste balanspunt en is dit padelracket ook het makkelijkst om te bedienen. Deze vorm wordt het meeste aangeraden aan beginnende spelers, omdat het racket minder techniek vereist. Bij het druppel/traan vormige padellen racket ligt het balanspunt iets hoger dan bij het ronde racket. Hierdoor is het racket nog steeds makkelijk om te bedienen, maar is er wel wat meer techniek nodig om het optimale uit het racket te kunnen halen. Ten slotte, het padelracket met het hoogst liggende balanspunt: de diamant. Dit padelracket wordt het meest gebruikt door professionele padelspelers die veel kracht achter de bal willen zetten. Deze rackets worden ook het meest gebruikt door aanvallende spelers die de spelregels goed onder de knie hebben. Doordat het balanspunt het hoogste is, creëert het racket veel snelheid in de bal, maar is de bediening wel wat lastiger. Veel techniek is erg belangrijk bij het spelen met een diamant vormig padelracket.

Lees ook:  Wat is padel?

De bal

De bal die gebruikt wordt tijdens het padellen is qua uiterlijke bijna identiek aan de tennisbal. Veel mensen krijgen dan ook de indruk dat de ballen hetzelfde zijn. Echter, dit is niet het geval en er zit wel degelijk een verschil tussen een padelbal en een tennisbal. Een padelbal is namelijk kleiner dan een tennisbal en stuitert ook minder hoog. Een padelbal heeft minder druk, daardoor is het stuitervermogen kleiner. Daarbij is er ook nog een verschil tussen snellere ballen en langzamere ballen. Dit kan aan de baan liggen, maar dit is vaak ook een persoonlijke voorkeur. 

Over de auteur

Redactie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
Lees meer

Uitgelicht

Wat is padel?

Padel regels: hoe werkt het?

Recent

Hoe vind ik motivatie om te padellen?

Waarom eiwit niet uit jouw dieet als sporter mag ontbreken

5 Tips voor een betere opslag bij padel

Je eerste padel racket kopen

© Alles over padel - 2024
Made with
Web Wings