De geschiedenis van padel

Redactie
31 juli 2021
609

Padel wordt door velen gezien als dé racketsport van deze eeuw, niet alleen vanwege de enorme groei die het heeft meegemaakt in de laatste 25 jaar, maar ook wegens de mystiek rond de origine van de sport. Zo doen er veel verschillende verhalen de rondte over hoe en waar het zou zijn ontstaan. Maar wie was nu de eerste padelspeler die de fundering heeft gelegd voor de sport die nu wereldwijd wordt gespeeld door miljoenen mensen, zelfs in Nederland?

Laten we beginnen bij het begin

Volgens sommigen, nam Padel een aanvang in Amerika, met de Amerikaan Frank Beal. Hij zou in 1898 zijn versie van Paddle tennis hebben bedacht, met de bedoeling om sport toegankelijker en leuker te maken voor kinderen. Dit deed hij door een speelveld te maken dat vier keer kleiner was dan een normaal tennisveld en door het net lager te hangen. Ook werd er gespeeld met houten batjes, die leken op de peddels van Engelse reddingsboten, vanwaar dus ook de naam ‘Paddle tennis’. Bij deze variant van de sport wordt echter geen gebruik gemaakt van wanden rondom het veld en kan dus beter worden vergeleken met normaal tennis dan met het Padel dat we vandaag de dag kennen. Hiervoor kijken we iets zuidelijker op de wereldkaart, namelijk naar Mexico.

Het begon in 1969 met een Mexicaanse zakenman, en waarschijnlijk de allereerste padelspeler, genaamd Enrique Corcuera. Als fervent tennisliefhebber, wilde hij een eigen tennisbaan aanleggen in zijn achtertuin. Toen echter bleek dat er niet genoeg ruimte was voor een veld van normaal formaat, moest hij met een paar veranderingen komen. Hij liet een veld maken dat drie keer zo klein was als een normaal tennisveld met twee muren aan beide speelzijdes, zodat de bal niet meer kwijtraakte. Omdat het speelveld te klein was om normale tennisrackets te gebruiken, werden kleinere houten rackets gebruikt, zoals de populaire Marcraft rackets, die ook gebruikt werden bij Paddle tennis. Corcuera ontdekte dat er op zijn veld niet alleen tennis gespeeld kon worden, maar ook de Spaanse sport ‘Fronton’. Hierbij speelt een enkele speler richting de muur om een zo lang mogelijke rally te houden. Op dit moment besloot de Mexicaan om zijn eigen sport te maken, dat de regels van tennis en Fronton combineerde, en hij noemde het ‘Paddle Corcuera’.

Lees ook:  Hoe kies je de juiste uitrusting voor het spelen van padel?

De zee over naar Spanje

In de vroege dagen van de sport, werd het vooral gespeeld door Mexicaanse elite en rijke vrienden van Corcuera. Eén van deze vrienden, de Spanjaard Alfonso de Hohenlohe, was tijdens zijn verblijf in Mexico erg geïnteresseerd geraakt in de nieuwe sport, bedacht door zijn vriend Enrique. Alfonso was zelfs zo enthousiast dat hij besloot om de sport terug mee te nemen naar huis. Hij bouwde in Marbella de eerste twee padelbanen van Spanje en trok hiermee al snel veel spelers. Hiertoe behoorden ook grote figuren, zoals voormalig Wimbledon-kampioen Manolo Santana en koning Juan Carlos. Zij verspreidden het woord over de sport aan de rest van het land, dat de Spaanse naam ‘Padel’ had gekregen. Ze begonnen zelfs met het organiseren van enkele toernooien en het oprichten van Padel clubs. Zo groeide het uit tot de op een na grootste sport van Spanje.

Guus Hiddink heeft de sport thuisgebracht en de eerste Nederlandse padelbaan laten bouwen naast het PSV-stadion

Verspreiding naar de rest van de wereld

Toen de Hohenlohe zijn Argentijnse vriend Julio Menditegui uitnodigde om een keer met hem te spelen, stond Padel op het punt om los te breken over de hele wereld. De Argentijnse miljonair verspreidde de sport door heel Argentinië, waarna het uitgroeide tot een nationale sport met ruim 2 miljoen spelers. Andere Zuid-Amerikaanse landen, zoals Brazilië, Chili, Uruguay en Paraguay, volgden al snel op de voet, met het ontstaan van de Tri-Nations Cup als gevolg. De groei sloeg door naar de rest van de wereld, waaronder Nederland, toen Guus Hiddink de sport thuisbracht en de eerste Nederlandse padelbaan liet bouwen naast het PSV-stadion.

Lees ook:  Wat is padel enkelspel?

Terug naar het heden

Padel wordt vandaag de dag niet meer gespeeld met houten peddels op een speelveld omringd door betonnen muren. In de plaats daarvan wordt er nu gespeeld met een padelracket van grafiet in een kooi van glas of ijzer, zodat het publiek beter zicht heeft op het spel. Toch is het belangrijk om stil te staan bij de groei die de sport heeft meegemaakt. Van één speler, de Mexicaan Enrique Corcuera, is het uitgegroeid tot 10 miljoen spelers over ruim 70 landen wereldwijd. En het ziet er zeker naar uit dat die trend zal blijven doorzetten door de komende jaren.

Over de auteur

Redactie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
Lees meer

Uitgelicht

Wat is padel?

Padel regels: hoe werkt het?

Recent

Hoe vind ik motivatie om te padellen?

Waarom eiwit niet uit jouw dieet als sporter mag ontbreken

5 Tips voor een betere opslag bij padel

Je eerste padel racket kopen

© Alles over padel - 2024
Made with
Web Wings