Hoe kies je de juiste uitrusting voor het spelen van padel?

Redactie
31 juli 2021
528

Een fanatiek padelspeler heeft het juiste materieel nodig; niet alleen om beter te spelen, maar ook om blessures te voorkomen. De keuze tussen verschillende soorten rackets en kleding kan overweldigend zijn voor zij die net de wereld van Padel betreden. Met behulp van deze gids wordt deze keuze voor ieder een stuk makkelijker gemaakt.

Padel schoenen

Omdat Padel wordt gespeeld op een veld dat kleiner is dan een traditioneel tennisveld, is de afstand die bal moet afleggen ook kleiner. Hierdoor hebben spelers korter de tijd om na te denken over hun lichaamsbeweging. Een goede Padelspeler moet snel kunnen bewegen, draaien en springen. Door schoenen te dragen die hiervoor gemaakt zijn, verbeter je je resultaten op het veld en verminder je kans op blessure.

Voor veel spelers zijn normale tennisschoenen jarenlang genoeg geweest, maar nu de sport een enorme groei meemaakt, zijn bedrijven begonnen met het ontwerpen van speciale Padel schoenen. De verschillen tussen beide schoenen zijn vooral gebaseerd op het verschil in beweging tussen de beide sporten. Bij tennis beweeg je meer horizontaal langs de achterste lijn, waardoor je veel mobiliteit nodig hebt. Bij Padel beweeg je daarentegen meer verticaal en draai je ook meer, waardoor flexibiliteit en grip juist erg belangrijk zijn. Gewoonlijke Padel schoenen hebben daarom een strammere zool, zodat draaien beter gaat, en een zachtere bovenkant voor meer flexibiliteit.

Toch zijn dezelfde schoenen niet voor iedereen even fijn. Het is daarom belangrijk om verschillende schoenen uit te proberen, zodat je erachter kan komen wat het beste bij jou past. Hierbij kan je letten op grip, comfort, demping, stabiliteit en duurzaamheid.
Grip is cruciaal als je goed wilt spelen, maar er is een balans dat je moet vinden om er optimaal gebruik van te maken. Te veel grip kan je beletten om vrij te bewegen en weegt zwaar op de knieën en gewrichten. Te weinig grip zorgt echter voor langzamere bewegingen en kan kans op kwetsuur vergroten. Om deze reden is het toch beter om te kiezen voor te veel grip als je het optimum niet kan vinden.

Lees ook:  Dit heb je nodig om te beginnen met padel!

Hoe meer uren je doorbrengt op de padelbaan, hoe fijner het is om comfortabele schoenen te dragen, die vermoeidheid van de voeten verminderen. Demping is hier ook een onderdeel van.

De stabiliteit van een schoen heeft vooral effect op de ondersteuning van de enkel. Lagere en lichtere schoenen geven je enkels minder ondersteuning, maar zorgen wel voor meer beweeg- en draairuimte in de plaats. Hogere en zwaardere schoenen belemmeren deze bewegingsvrijheid, maar zijn beter voor het voorkomen van letsel. Hoeveel stabiliteit je nodig hebt, hangt af van je voorkeuren en van je lichaamsbouw.
Duurzaamheid is niet alleen handig voor de portemonnee, maar ook voor de gezondheid. Als de zolen van een schoen niet meer goed werken, wordt de kans op blessure verhoogd. Daarom is het goed om te kiezen voor een paar schoenen dat duurzaam is.

Padel rackets

Voor de rackets die gebruikt worden bij Padel, gelden dezelfde principes: een goed racket kan je prestaties verbeteren en letsel voorkomen. Er zijn veel verschillen in de soorten rackets die er zijn, die vooral betrekking hebben op de vorm en het gewicht.

Allereerst zijn er drie algemene vormen van rackets: ronde rackets, ruiten rackets en druppelvormige rackets. De ronde rackets kunnen het meeste buigen in het midden en zijn het hardste rond de rand, waardoor je zelf kan kiezen tussen precisie en snelheid. Ruiten rackets zijn meer evenredig hard en zijn dus vooral handig voor het bereiken van harde en snelle schoten, maar kunnen daardoor minder precies zijn. De druppelvormige rackets zijn een mix van de twee, zodat je nog steeds met finesse kan spelen, zonder daarbij veel kracht in te hoeven leveren.

Lees ook:  Waarom spelen mensen padel?

Ook belangrijk is het gewicht van het racket. Lichtere rackets zorgen ervoor dat je sneller kan bewegen over het veld, terwijl hardere rackets meer kracht kunnen geven aan de bal. Daarnaast kan het gewicht ook verschillend verdeeld worden over het racket. Een racket waarbij het gewicht vooral zit in het handvat zijn vaak makkelijker te controleren, terwijl een racket met het gewicht in de bovenkant beter is voor meer kracht.

Over de auteur

Redactie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
Lees meer

Uitgelicht

Wat is padel?

Padel regels: hoe werkt het?

Recent

Hoe vind ik motivatie om te padellen?

Waarom eiwit niet uit jouw dieet als sporter mag ontbreken

5 Tips voor een betere opslag bij padel

Je eerste padel racket kopen

© Alles over padel - 2024
Made with
Web Wings