Je eerste padel racket kopen

Nick
11 februari 2024
363

Padel is een ontzettend populaire sport, wel een van de meest populaire van de afgelopen jaren. Dat zorgt er ook voor dat er ontzettend veel keuze is als het aankomt op padel rackets. Als je nu begint met padellen, dan is het begrijpelijk dat je geen idee hebt welke racket je moet kiezen. Je wilt immers niet te veel uitgeven, padel is nieuw en leuk, maar hoe leuk dat weet je nog niet. Geen zorgen, in deze blog gaan we je op weg helpen bij het kopen van je eerste padel racket.

Waarom zijn er zoveel verschillende padel rackets?

Er zijn zoveel verschillende padelrackets omdat iedereen anders is en zijn eigen manier van spelen heeft. Het is net als schoenen kiezen - iedereen heeft zijn eigen favoriet!

Sommige mensen willen een licht racket omdat het ze helpt sneller te bewegen, terwijl anderen juist een zwaarder racket verkiezen voor meer kracht. De vorm van het racket kan ook invloed hebben - sommigen houden van een racket met het gewicht aan de bovenkant voor extra kracht, terwijl anderen de voorkeur geven aan een gelijkmatig verdeeld gewicht voor meer controle.

En dan heb je nog de materialen en technologieën die merken gebruiken, die de stijfheid en het gevoel van het racket beïnvloeden. Vandaar de vele opties, ze zorgen ervoor dat elke speler het perfecte racket kan vinden dat past bij hun eigen stijl en wensen. Maar hoe kun je dan ooit het perfecte eerste padel racket kopen?

Hoe kies je je eerste padel racket?

Als je voor het eerst een padel racket kiest, is het slim om te denken aan wat lichter voelt, zo tussen de 340-370 gram. Een lichter racket maakt het makkelijker vast te houden, vooral als je net begint met padel. Het helpt ook om minder druk op je ellebogen en schouders te hebben, wat goed is als beginner.

Lees ook:  Bullpadel

Wat betreft de flexibiliteit van het racket, kiezen veel beginners voor een flexibel racket. Dat soort racket geeft je meer controle en gevoel, wat handig is als je nog werkt aan je techniek. Stijvere rackets kunnen meer kracht geven, maar dat is meestal belangrijker voor mensen die al wat meer ervaren zijn.

In het begin is een evenwichtig racket met een grotere 'sweet spot', zoals een rond racket, vaak fijner voor beginners.

Waar let je op bij het kopen van je eerste padel racket?

Zoals we hiervoor al hebben besproken, zijn er veel opties wat betreft padel rackets. Je weet dat je als eerste padel racket beter een lichter en flexibeler model kiest. Maar de kans is groot dat je in de winkel nog steeds geen idee hebt. Daarom hebben we de opties hieronder uitgelegd:

Padel rackets verschillen in gewicht

Het gewicht van padelrackets kan variëren van 320 tot 400 gram, zonder extra grips meegerekend. 100 gram mag dan niet veel lijken, je voelt het verschil als je het racket urenlang zwaait. Als je nieuw bent in padel of last hebt van je elleboog of schouder, is het slim om een wat lichter racket te kiezen, zo tussen de 340 en 370 gram.

Mannen gebruiken meestal rackets van 370 tot 380 gram, omdat zwaardere rackets meer kracht geven bij dezelfde zwaaisnelheid. Vrouwenrackets wegen vaak tussen de 340 en 360 gram, terwijl kinder rackets tussen de 240 en 280+ gram kunnen wegen en kleiner van formaat zijn.

Er zijn ook lichtere volwaardige rackets voor oudere junioren. Het draait allemaal om wat voor jou het fijnst voelt.

Lees ook:  Padel binnenbanen

Padel rackets hebben verschillende balanspunten

Momenteel zijn er drie vormen van rackets - Diamond (hoge balans - gewicht naar boven), TearDrop (gemiddelde balans, gewicht in het midden) en Round (lage balans, gewicht naar het handvat).

Als nieuwe speler hoef je je niet te veel zorgen te maken over "de juiste vorm voor jou". De vorm kan de balans beïnvloeden (Diamond is meestal meer topzwaar en daardoor iets moeilijker te hanteren), maar de materialen die merken in de rackets verwerken spelen een veel grotere rol.

Kies dus de vorm waar je je comfortabel bij voelt. Nieuwe spelers geven vaak de voorkeur aan een racket met een gelijkmatige balans of lichte kop met een grotere sweet spot die vergevingsgezinder is en dat zijn vaak de ronde rackets.

Padel rackets variëren in stijfheid

Dit beïnvloedt de impact en responsiviteit van het contact. Over het algemeen geeft een harder racket meer kracht, minder gevoel en meer trillingen door je arm. Een zachter racket biedt meer controle of gevoel en minder trillingen. Het is moeilijk om dit precies te meten; de enige echte manier is door het racket te testen door te slaan of met de hiel van je hand te voelen hoe hard het is (je hebt misschien de hulp nodig van een coach of meer ervaren speler).

Over het algemeen zouden merken je vertellen of het een zachter of harder racket is. Voor een nieuwe speler is kracht waarschijnlijk niet het belangrijkste aspect van je spel, dus ik zou altijd een zachter racket aanraden voor beginners.

Lees ook:  Comfortabele trainingspakken voor padel

Over de auteur

Nick

Alles over padel is ontstaan nadat ik in 2021 in Spanje op vakantie was, Malaga om precies te zijn. Ik had al goede dingen gehoord over een bekende padel-hotspot niet ver van de stad: Real Club Padel Marbella. Na wat gegoogeld te hebben waren mijn maat en ik het als snel eens, hier moesten we zeker naar toe! Zo gezegd zo gedaan dus. Nog diezelfde avond regelde ik via de app BlaBlaCar een retourtje van Malaga naar Marbella. Vroeg in de ochtend reden we mee met een dokter die ons afzetten in de 'Old Town'. Helaas voor ons was de club nog wel ietjes verder. Na wat telefoontjes in steenkolen Spaans tóch nog een taxi ritje kunnen regelen die ons netjes voor de deur heeft afgezet. Eenmaal aangekomen verbaasden we ons direct over hoe populair deze club was. Een parkeerplaats vol met auto's met verschillende Europese kentekens, die allemaal hier waren om een potje te padellen. Toen we vroegen of er een baan vrij was hadden we één optie: de baan delen met 2 locals die, laat me het zo zeggen, vrij goed waren. Oftewel, die maat van me en ik werden van het kastje naar de muur gestuurd. Om ons zelf een beetje te verdedigen was dit wel ons eerste potje padel ooit 😉 Na een aantal potjes hebben we gezellig wat gegeten op het terras dat bij de club hoorde. Het mooie aan padel is dat het een laagdrempelige sport is die iedereen kan beoefenen om beter te worden. Je hebt geen jaren ervaring nodig om een leuke pot te spelen. Eenmaal terug in Nederland zijn we meteen weer op zoek gegaan naar een mogelijkheid om te padellen, en sinds dien hebben we nooit meer terug gekeken. Ondertussen hebben we een paar van onze vrienden ook aangestoken met de padelkoorts en gaan we nu iedere zaterdagmiddag spelen. Nu je de intentie kent heet ik je van harte welkom op de website! Sportieve groetjes, Nick
Lees meer

Uitgelicht

Wat is padel?

Padel regels: hoe werkt het?

Recent

Hoe vind ik motivatie om te padellen?

Waarom eiwit niet uit jouw dieet als sporter mag ontbreken

5 Tips voor een betere opslag bij padel

Wat te verwachten van het Padel World Summit 2024

© Alles over padel - 2024
Made with
Web Wings