Wat is Padel tennis

Redactie
8 augustus 2022
296

Padel tennis, je zult er vast een keer over gehoord hebben. Padel tennis is op dit moment de snelst groeiende sport in Nederland. Steeds meer mensen ontdekken dan ook dit leuke spel. Op dit moment zijn er al ruim 500 padelbanen op 200 verschillende locaties. Maar hier zal het natuurlijk niet bij blijven. Elke week komen er wel weer nieuwe banen bij. Eerst zag je vooral dat deze padelbanen te vinden zijn bij tennisbanen, maar tegenwoordig vormen zich steeds meer verenigingen waar alleen padelbanen te vinden zijn.

Hoe spreek je het uit?

Padel spreek je uit al: Pá-dèl waarbij de klemtoom op ‘’del’’ wordt gelegd. De officiële uitspraak van padel is de Spaanse versie van het woord ‘paadl’. Dit woord bestaat uit één lettergreep. De sport Padel is vanuit de sport Paddle Tennis ontstaan, een sport die al veel langer bestond. Hoewel de twee woorden veel op elkaar lijken, heeft het verschil ervoor gezorgd dat Padel uit kon groeien tot een aparte en zeer populaire sport.

Een stukje geschiedenis

Padel is afkomstig uit Mexico. In Mexico kreeg deze sport de naam ‘Paddle Corcuera’. Dit omdat het door de Mexicaan Enrique Corcuera werd bedacht. Enrique had thuis een stuk land over. Dit stuk land was te klein voor een tennisveld, maar wel groot genoeg voor het spelen van Paddle tennis. Het grote verschil, in vergelijking met een paddle tennisveld, was dat het veld betonnen muren aan alle 4 de zijdes had. Een paddle tennisbaan heeft namelijk normaal gesproken een flexibel hekwerk. Ondanks het verschil kon men wel prima paddle tennis op het veld spelen. Al vrij snel kregen de 4 betonnen muren een functie waardoor er een extra dimensie aan het spel werd toegevoegd. Je kon de bal namelijk tegen de betonnen muren slaan, om zo de bal makkelijker terug te spelen. Dit is dan ook hoe de aparte vorm van paddle tennis is ontstaan.

Lees ook:  Bullpadel

Nadat deze sport al een aantal jaren in Mexico werd beoefend, werd padel tennis in 1969 geïntroduceerd in Spanje. Eén jaar nadat in Spanje de eerste baan werd aangelegd, werd het ook in Argentinië een groot succes. In beide landen groeide de sport razendsnel. Doordat er geen internationale bond was om de regels van het spel vast te leggen, ontstonden er veel verschillen in de manier waarop de sport werd uitgevoerd. Dit geldt ook voor de afmetingen van de baan en de hoogte van de muren en het net.

Om de sport nog verder te kunnen laten groeien was één centrale bond noodzakelijk. In 1991 ontstond de Federación Internacional de Pádel, oftewel de Internationale Padel Federatie. Hierdoor werd de sport geüniformeerd en verdwenen de verschillen. Om deze sport wereldwijd te laten groeien, was het opstellen van deze federatie niet het enige dat noodzakelijk was. Ook het vaststellen van een toepasselijke en gangbare naam behoorde hiertoe.

Toen de eerste bond in Spanje werd opgericht, werd voor het eerst het woord PADEL gebruikt. Dit staat voor: Promoción de Actividades Deportivas, Educativas y Lúdicas. In het Nederlands vertaald betekent dit ongeveer: Bevordering van sportactiviteiten, educatief en speels. De verandering van de naam is doorslaggevend geweest in hoe Padel zich internationaal ontwikkeld heeft. Door de naam te veranderen kon de sport zich onderscheiden van andere sporten zoals Paddle tennis, tennis, squash en zelfs badminton. De landen Argentinië en Spanje hebben dus een enorm grote rol gehad in de wereldwijde verspreiding van de sport Padel.

padel tennis

Een combinatie van tennis en squash

Padel is een racketsport dat een combinatie is van elementen uit tennis en squash. Zie je dat al voor je? Dat ziet er natuurlijk heel raar uit.

Lees ook:  Padel Haarlem

Padel is door deze combinatie een unieke racketsport met een eigen identiteit en cultuur. Padel wordt gespeeld op een padelbaan die 10x20 meter is. Deze baan heeft aan beide kanten wanden van glas en een hekwerk. Bij padel speel je met een padel racket en een speciale bal. In tegenstelling tot tennis en squash, is het padel racket kleiner en dikker. Het speelveld van padel lijkt op een kooi. De glazen omheining mag worden gebruikt tijdens het spel. Hierdoor wordt het spel dynamisch en onverwachts.

Populariteit padel

In Spanje is padel een van de populairste sporten. Padel is zo populair geworden omdat het een sport is die vrijwel iedereen kan beoefenen. Een andere reden waarom padel zo populair is geworden, is dat iedereen het kan leren. Als je een sporter bent, zul je al snel merken dat het makkelijk is om padel te leren spelen. Padel is een sport die een snelle leercurve. Je hebt dus eigenlijk geen ervaring nodig om deze sport te beoefenen.  

De groei van Padel en corona

De groei van padel is mede te verklaren door COVID. Tijdens de verschillende lockdowns waren tennis en padel de sporten die wel nog gespeeld mochten worden. Er kwamen tijdens de verschillende lockdowns ongeveer 70.000 nieuwe leden bij.

In een snel tempo werden er dan ook overal nieuwe banen gebouwd. Niet alleen tijdens de lockdowns, maar ook nu blijven er nog altijd nieuwe banen bij komen. Dit zie je zowel op tennisverenigingen gebeuren als bij verengingen die enkel worden opgericht voor padelspelers.

Lees ook:  The Padellers

Het spelen van padel is dus geen hype, het is een blijvertje dat zich steeds verder gaat ontwikkelen.

Over de auteur

Redactie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
Lees meer

Uitgelicht

Wat is padel?

Padel regels: hoe werkt het?

Recent

Hoe vind ik motivatie om te padellen?

Waarom eiwit niet uit jouw dieet als sporter mag ontbreken

5 Tips voor een betere opslag bij padel

Je eerste padel racket kopen

© Alles over padel - 2024
Made with
Web Wings