Padelbaan aanleggen

Redactie
9 maart 2022
1229

De padelverenigingen schieten uit de grond. Zo zijn er op dit moment 500 padelbanen in Nederland. Er wordt verwacht dat dit er in 2024 zo’n 1.100 zullen zijn. Padel kan zowel in competitieverband gespeeld worden, als recreatieve sport. Mocht je padel met vrienden in je vrije tijd willen spelen, dan heb je een aantal opties. Je kunt je allereerst inschrijven bij een vereniging. Mocht je af en toe padel willen spelen, dan kun je ook een padelbaan huren. Als laatste optie kun je een padelbaan aanleggen. Met jouw eigen padelbaan kun je de sport spelen met vrienden, wanneer je maar wilt!

Wat is een padelbaan?

Een padelbaan lijkt in een hoop opzichten op een tennisbaan. Toch zijn er enkele verschillen tussen een tennisbaan en een padel baan. Het grootste verschil is dat een padelbaan wordt omringd door glazen wanden en een hekwerk van metaal. Daarnaast heeft een padelbaan ook andere afmetingen dan een tennisbaan. Er zijn namelijk padelbanen voor enkelspel en voor dubbelspel. In het hekwerk zitten aan beide kanten een opening, waar je het veld kunt betreden.

Padelbaan aanleggen kosten

De kosten van het aanleggen van een padelbaan zullen tussen de €40.000 en de €60.000 liggen. Deze kosten hangen van een aantal factoren af. De kosten zijn op te delen in verschillende kostenposten. Denk hierbij aan de fundering, het kunstgras, de kooi, het glas en eventueel de verlichting rondom het speelveld.

Specificaties van een padelbaan

Voordat we de kosten van de baan nader verklaren, gaan we eerst in op de eigenschappen van de verschillende onderdelen die je voor het aanleggen van de baan nodig hebt. Ook wordt er een beeld gegeven hoeveel ruimte je nodig hebt voor de bouw.

Lees ook:  Padel binnenbanen

Padelbaan afmetingen

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je weet dat je voldoende ruimte hebt voor het aanleggen van een padelbaan. De officiële afmetingen zijn als volgt:

 • Enkelspel: baan van 20 meter lang en 6 meter breed.
 • Dubbelspel: baan van 20 meter lang en 10 meter breed.

Voor het aanleggen van een paddelbaan voor dubbelspel is een oppervlak van 231 vierkante meter nodig. Deze oppervlakte is verdeeld over 11 bij 21 meter plus een halve meter extra aan beide kanten. Voor enkelspel is er echter maar 21 bij 7 meter nodig.

Er worden over het algemeen een stuk meer padelbanen aangelegd voor dubbelspel, omdat padel bijna altijd met 4 personen wordt gespeeld. Enkelspel wordt meestal alleen gespeeld om je techniek te kunnen verbeteren.

padelbaan aanleggen

Ondergrond

De juiste ondergrond is van belang voor het spelen van padel. In het speelveld mogen geen oneffenheden heden zitten. Deze kunnen ervoor zorgen dat het spel wordt beïnvloed in negatief opzicht. Zorg daarom altijd dat de ondergrond van de padelbaan in een goede staat is.

Allereerst is er een goede fundering nodig. Deze moet voorkomen dat de padelbaan na verloop van tijd gaat verzakken. Een padelbaan weegt in zijn totaliteit namelijk ruim 5 ton. Stort daarom eerst een laag beton van zo’n 10 centimeter dik. Zorg dat deze laag mooi egaal is zonder bulten of kuilen.

Voor de fundering heb je keuze uit een gebonden fundering en een ongebonden fundering. Het verschil zit hem in de prijs en in het onderhoud. Een ongebonden fundering is een stukje goedkoper, maar vergt meer onderhoud. Daarom is het verstandig om voor een duurdere gebonden fundering te kiezen, omdat deze minder onderhoud nodig heeft. Op de lange termijn betaald zich de duurdere aanschaf prijs weer terug.

Lees ook:  Alles over de padel racket: Een complete gids

Toplaag

Vervolgens moet je een keuze maken voor de toplaag van de padelbaan. Hierbij heb je verschillende opties, deze hebben elk hun voor- en nadelen.

Vaak wordt kunstgras gebruikt als toplaag van de padelbaan. Het kunstgras voor padelbanen is bestand tegen het veelvuldig gebruik. Hierdoor zal het kunstgras niet snel slijten! Het kunstgras van de padelbaan moet tussen de 12 en de 14 millimeter hoog zijn.

Voordat je een kunstgrasveld in overweging neemt, moet je je een aantal dingen afvragen:

 • Hoe vaak wordt de baan gebruikt?
 • Hoeveel onderhoud ben je bereid te doen?
 • Wordt de padel baan binnen of buiten aangelegd?
 • Wat zijn mijn financiële middelen?

Bouwen

Voor het aanleggen van een padel baan heb je in Nederland allereerst een bouwvergunning nodig. Neem daarom eerst contact op met je gemeente. Om erachter te komen of je het bouwen van een padelbaan kunt realiseren.

Het aanleggen van een padelbaan eist de nodige kennis en ervaring. Zo komen erbij de aanleg van een padelbaan een aantal taken kijken, zoals:

 • Het opzetten van de constructie.
 • Het plaatsen van de glazen wanden.
 • Het leggen van het kunstgras met het zand daarop.
 • Het installeren van de verlichting van het veld.

Totale kosten

Zoals eerder verteld zal er voor de aanleg van een padel baan zo’n €40.000 tot €60.000 nodig zijn. Deze prijs zou natuurlijk lager uit kunnen vallen wanneer er wordt gekozen voor een goedkopere fundering, glas of ondergrond. Je kunt het natuurlijk ook een stuk duurder maken, dit is helemaal afhankelijk van het budget dat je beschikbaar stelt.

Lees ook:  De voordelen van padellen met collega's

De totale kosten zien er als volgt uit:

 • Kosten grondwerk: €6.000 tot €8.000
 • Kosten fundering: €12.000 tot €15.000
 • Kosten kooiconstructie en verlichting: €23.000 tot €25.000
 • Kosten toplaag: €6.000 tot €8000
 • Algemene kosten: €1.200 tot €1.500

Wil je helemaal klaar zijn voor het spelen van padel? Schaf dan ook goede padel kleding aan, zoals padel schoenen, een shirtje en een broekje. Daarnaast zijn een goed padel racket en een aantal padelballen nodig om de sport te kunnen uitoefenen.

Over de auteur

Redactie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
Lees meer

Uitgelicht

Wat is padel?

Padel regels: hoe werkt het?

Recent

Hoe vind ik motivatie om te padellen?

Waarom eiwit niet uit jouw dieet als sporter mag ontbreken

5 Tips voor een betere opslag bij padel

Je eerste padel racket kopen

© Alles over padel - 2024
Made with
Web Wings