Wat is padel enkelspel?

Redactie
7 september 2021
3530

Padel wordt normaal gesproken gespeeld met 4 spelers. Je speelt dan 2 tegen twee. Maar zelf ben ik ook tegen het probleem aangelopen dat je altijd 3 andere padelspelers nodig hebt om een avondje te kunnen gaan paddelen. Dit werd dan ook een grote frustratie omdat het steeds moeilijker werd om 4 spelers bij elkaar te krijgen. Maar gelukkig heeft men hier een oplossing voor! Je kunt er namelijk ook voor kiezen om padel enkelspel te spelen. Nu heb je namelijk maar één iemand nodig om padel tegen te spelen. Tijdens de corona periode tussen 2020 en 2021 is het padel enkelspel in populariteit gestegen. Door de maatregelen mochten er lange tijd maximaal 2 personen de baan op waardoor men op zoek ging naar een alternatief. Ondanks dat 1 tegen 1 een stuk moeilijker is, wordt het spelletje er niet minder leuk van.

Wat is padel?

Padel, ook wel padel tennis genoemd, is een sport die bedacht werd door een Mexicaanse zakenman die te weinig ruimte had voor een tennisbaan. Het spel lijkt erg veel op tennis en squash. Het wordt vaak gespeeld met een team van twee spelers maar één tegen één wordt nu ook steeds populairder. Het veld heeft een breedte van tien meter en een lengte van twintig meter. Dit wordt omringd door een glazen wand met een hekwerk en kan binnen maar ook buiten worden gespeeld. Houd er rekening mee dat je voor het spelen van padel een speciaal padel racket nodig hebt en een padelbal. Beide wijken behoorlijk af van bijvoorbeeld een tennisracket en tennisbal.

Toename van padelspelers en padelbanen

Padel groeit erg hard, in zowel binnen-als buitenland. Steeds meer mensen ontdekken het spel, merken als snel hoe leuk te het vinden en raken verslaafd eraan. Elke maand komt er wel weer een nieuwe locatie met padelbanen erbij. Hierbij gaat het om binnen-en de aanleg van buitenbanen. In heel Nederland zijn er in totaal ongeveer 1542 padelbanen, waarvan 459 padel binnenbanen, en maar 20 enkelspelbanen. Zo bestaan er verschillende overkoepelende organisaties die het openen van nieuwe locaties op zich nemen, denk hierbij de meest bekende als The Padellers en Peakz. Wanneer je ergens padel gaat spelen zal dit jou ook zelf opvallen. Van de 8 padelbanen die een verenging bijvoorbeeld heeft, zal er maar 1 enkelspelbaan van zijn. Dit omdat de vraag naar enkelspelbanen niet zo groot is, maar ook doordat men niet op de hoogte is dat er ook in enkelspel variant gespeeld kan worden!

Lees ook:  Last van pijnlijke nagel tijdens het padellen
Padel enkelspel

Padel dubbelspel

Officieel wordt padel met 4 personen gespeeld. Men spreekt dan ook wel van padel dubbelspel. Je speelt dan 2 tegen 2, waarbij ieder zijn eigen speelhelft heeft. Als speler dien je dus je eigen speelveld te verdedigen. Doordat je met 2 personen op 1 speelveld staat zal je niet voortdurend aan spel zijn, maar kan het natuurlijk ook zo voorkomen dat jou medespeler de bal meerdere keren achter elkaar krijgt. Dit betekent niet dat je niet meer hoeft op te letten, integendeel zelfs! Het kan zo maar zo zijn dat de volgende bal voor jou is, dus blijf wakker!

Hoe speel je padel enkelspel?

Veel beginnende spelers zijn nog niet op de hoogte van de mogelijkheid om padel ook 1 tegen 1 te spelen. Er zijn verschillende mogelijkheden om padel enkelspel te spelen. Normaal gesproken is een padelbaan 10 meter in de breedte. Zodra je 1 tegen 1 gaat spelen merk je snel dat dit veel te groot is. Om tóch het padel enkelspel te kunnen spelen kun je gebruik maken van de middenlijn. Op die manier gebruik je maar een half veld, waardoor 1 tegen 1 spelen makkelijker wordt. De regels voor padel enkelspel zijn hetzelfde als bij een 'normaal' spel. Onthoud wel dat je slechts de helft van het veld gebruikt. In dit geval is de bal uit als deze in het deel terecht komt dat je hebt afgesloten. Het serveren doe je grotendeels op dezelfde manier. Het enige verschil is dat je nu verticaal moet serveren in plaats van horizontaal.

Echter is dit niet helemaal eerlijk, daar je ook maar aan één kant een glazen wand hebt en zo niet optimaal het padelspel kunt uitvoeren. Om padel met 2 personen te kunnen blijven spelen hebben meerdere padel/tennisorganisaties ervoor gekozen om ook enkelspel padelbanen op hun terrein aan te leggen. Een padel enkelspelbaan is vergeleken met een dubbelspelbaan dus ook kleiner. Een dubbelspelbaan wordt gespeeld op een padelbaan van 20m bij 10m, dit in vergelijking met een enkelspelbaan van 20m bij 6m.

Lees ook:  Dit heb je nodig om te beginnen met padel!

Houd er rekening mee dat het padel enkelspel een stuk intensiever is dan wanneer je met z’n tweeën aan één kant staat. Tijdens het padel enkelspel moet je in eentje constant voor iedere bal gaan. Met dubbelspel hoef je slechts je eigen kant te verdedigen en krijg je hulp van je partner. Wissel van kant zodat je zowel de fore- als backhand gebruikt en kunt oefenen.

Padel met 2 personen is dus zeker mogelijk, maar zien we wel dat dit nog niet zo ver ontwikkeld is als het padel dubbelspel. Kijk maar naar de padeltoernooien, hierbij worden alleen de dubbel- en/of mix categorieën als onderdeel aangeboden. Ook binnen de World Padel Tour worden er nog geen enkelspel categorieën gespeeld. Misschien dat dit wel nog gaat gebeuren.

Trainingssessies

Heb je zin om een potje te padellen, maar krijg je geen 4 personen bij elkaar en is de padel enkelspel baan jammer genoeg al gereserveerd,… Dan kun je alsnog met 2 personen gaan padellen. Zo kun je heel goed gebruik maken van de dubbelspel padelbaan om je techniek te oefenen. Er zijn een tal van oefeningen waar jij je techniek beter mee onder de knie krijgt. Stroom jezelf klaar voor de opkomende toernooien! Hier heb je zeker geen 3 andere spelers voor nodig.

Voor iedereen blijft het gebruik van de glazen achterwand erg moeilijk, dit is dus iets wat je heel goed kunt gaan oefenen. Ook het slaan van naar de hoeken is iets wat je in de wedstrijd goed kunt gebruiken, ga precies recht voor de hoek staan en sla de bal van de linkerhoek naar de rechterhoek waarbij de bal uiteindelijk aan de andere kant van het net beland. Iets wat je ook nog goed kunt oefenen en waarbij je gemakkelijk punten gedurende een padelwedstrijd mee kunt halen is het slaan van een smashes die het veld via de glazen achterwand het speelveld verlaat, of zo stuitert dat het voor je tegenstander nog moeilijk is om de bal überhaupt terug te slaan. Je kunt jezelf dus uitdagen en steeds meer controle over de bal krijgen door met een medespeler gewoon een trainingssessie op te zetten en op de padelbaan uit te voeren.

Lees ook:  Wat is padellen?

Padel enkelspel waar

Zoals net al benoemd werd zijn er nog maar weinig locaties die naast dubbelspelvelden ook padel enkelspel velden hebben. Wel zien we ze steeds meer komen bij de bestaande padelbanen.

Hieronder volgen een aantal locaties waar op dit moment padel enkelspel banen aanwezig zijn:

 • Tennis- en padelvereniging Neckslag – Wijdewormer – 1 baan
 • Peakz Padel Utrecht Zeehaenkade – Utrecht – 1 baan
 • Peakz Padel Heemskerk – Heemskerk – 1 baan
 • HAL22 – Utrecht – 1 baan
 • Peakz Padel Sittard – Sittard – 1 baan
 • The Padellers – Geleen – 1 baan
 • The Padellers – Roermond – 2 banen
 • The Padellers – Uitgeest – 1 baan
 • B-Amsterdam – Amsterdam – 1 baan
 • Plaza Padel – Amsterdam – 1 baan
 • Sportcentrum Neck – Wijdewormer – 1 baan

Er zijn dus nog maar weinig vestegingen die naast de dubbelspelbanen ook padelbanen heeft die geschikt zijn om 1 tegen 1 padel te spelen. Maar ook al krijg je geen 4 personen bij elkaar om een potje padel te gaan spelen, weet ook dat je met 2 personen op een dubbelspelbaan kunt gaan spelen om aan je techniek te werken. Je hoeft dus niet op de bank te blijven zitten, neem je padel racket en ga een uurtje padellen!

Hieronder nog een aantal tips voor oefeningen die je kunt doen, zonder trainer, om beter te leren padellen!

Over de auteur

Redactie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
Lees meer

Uitgelicht

Wat is padel?

Padel regels: hoe werkt het?

Recent

Hoe vind ik motivatie om te padellen?

Waarom eiwit niet uit jouw dieet als sporter mag ontbreken

5 Tips voor een betere opslag bij padel

Je eerste padel racket kopen

© Alles over padel - 2024
Made with
Web Wings