Padel racket onderhouden

Redactie
8 augustus 2022
472

Een padelracket is natuurlijk een grote investering. Een padelracket kun je al voor een paar tientjes kopen, natuurlijk prima voor de beginnende padelspeler. Maar ben jij iemand die regelmatig op de padelbaan staat, toernooien speelt en dus de techniek ook al redelijk onder de knie hebt? Dan is het gezien de grote verschillen in de kwaliteit van padel rackets de moeite waard om eens naar de duurdere padel rackets te kijken.

Wanneer je ervoor kiest een duurder padel racket te kopen, wil je er wel optimaal van kunnen genieten en niet na een week al opzoek moeten gaan naar een nieuw racket. In dit artikel lees je daarom meer informatie en handige tips voor het beschermen en onderhouden van het beste padel racket! Er zijn een aantal tip die ervoor zorgen dat je langer kunt spelen met het door jou gekozen padel racket, maar wij geven je eerst meer informatie over de meest schadelijke factoren voor padelracket!

Impact van de weeromstandigheden op jou padel racket

Koude en warme temperaturen hebben een grote impact op de levensduur van jou padel racket. Naast de invloed aan de buitenkant hebben deze weeromstandigheden ook een grote impact om de binnenkant van het racket, namelijk op het rubber of de foam. Voorkom hoge temperaturen, want door hitte kan de kern van het racket te verzwakken. Veel padel rackets hebben een EVA-kern, die door de hitte serieus kunnen verzwakken. Dit maakt het racket minder krachtig, minder duurzaam en minder nauwkeurig. Dit betekent niet dat je in de zomer geen padel kunt spelen, het is alleen belangrijk om je racket goed op te bergen en niet te lang in de zon te laten liggen.

Lees ook:  Padel Delft

Nadat je in de regen padel hebt gespeeld is het verstandig om je racket af te drogen en weer droog op te bergen zodat je de volgende keer weer met een droog racket kunt spelen. Deze materialen worden harder of juist zachter bij lage of hoge temperaturen, wat voor frictie en slijtage in het racket kan zorgen. Je kunt je racket beschermen voor blootstelling aan de weersomstandigheden door het materiaal juist op de bergen in een beschermhoes of padelrugzak.

Natuurlijk zijn er een aantal tips die ervoor zorgen dat de levensduur van jouw padel racket wordt verlengd naast het gebruik van een beschermhoes of padelrugzak. Lees hieronder welke tips wij voor jou hebben!

padel racket onderhouden

Voorkom contact met de grond of bescherm je racket met een beschermlaag

Door het raken van de grond met jou padel racket kun je het frame en de vlakken gemakkelijk beschadigen. Dit kan namelijk leiden tot kleine scheurtjes in het kader en beide vlakken van het racket. Door het aanbrengen van een racketbeschermlaag kan je het frame beschermen. De beschermlaag wordt strak over het kader van het racket gespannen zodat het grootste deel van het racket bedekt is. Door de goedkope aanschafprijs van een beschermlaag is het zeker de moeite waard!

Hoe meer je speelt, hoe slechter de grip wordt van een padelracket. Na verloop van tijd kan je hand wegglijden van de grip als je de bal raakt en het racket daarom onbedoeld op de harde ondergrond terechtkomt. Hierdoor wordt jou slag en de uitkomst van jou slag flink beïnvloedt. Vervang daarom regelmatig je grip.

Lees ook:  Hoe vind ik motivatie om te padellen?

Bescherm je padelracket

Het begint natuurlijk bij het goed beschermen van jouw padel racket. Denk hierbij aan een beschermhoes of een padeltas of rugzak. Een padel beschermhoes kan je gebruiken voor het opbergen voor één padel racket. Veel beginners kiezen vaak voor een padel rackethoes. Deze zit vaak ook bij je racket inbegrepen. Soms is je padel rackethoes groot genoeg om ook een flesje water en ballen in mee te nemen, maar wanneer je de sport serieuzer gaat nemen zul je al snel merken dat de rackethoes te klein is. Een groot voordeel van een padeltas is dat je deze ook op je rug mee kunt dragen, het is qua comfort een stuk aangenamer.

In een padel rugzak of tas kun je meerdere rackets opbergen, indien de padel tas groot genoeg is. Een padel rugzak of tas heeft hiernaast ook nog het voordeel dat je er andere benodigdheden in mee kunt nemen, denk hierbij aan de ballen, een flesje water, en een handdoek. Ben je een gevorderde speler en dus iemand met meerdere rackets, dan heb je natuurlijk een grotere tas nodig dan wanneer je enkel maar één racket hebt. Kies dan ook voor een tas met minimaal 2 vakken.

Naast dat de padeltas ruim genoeg is, wil je natuurlijk ook dat de tas voor kwalitatief materiaal is gemaakt en dat het design enigszins past bij jouw smaak en budget. Voor de wat goedkopere padeltassen betaal je ongeveer 40 euro, voor de uitgebreide variant met meerdere vakken, genoeg ruimte en het nieuwste design, betaal je al snel 80 à 90 euro.

Lees ook:  Je eerste padel racket kopen

Repareer je padelracket

Padel rackets hebben doorgaans een kortere levensduur dan tennisrackets. Dit vanwege de impact die het racket kan hebben bij regelmatige aanraking met de metalen hekken of de glaswanden. Tennisrackets gaan vele jaren mee, enkel de snaren en grips dienen regelmatig vervangen te worden. Padel rackets hebben een gemiddelde levensduur van 12 tot 18 maanden. Afhankelijk van de grootte van de schade kan een padel racket wel gerepareerd worden. Is de schade oppervlakkig, dat is het herstellen van een padelracket het overwegen. Heb je een goedkoop racket? Dan loont een reparatie mogelijk, en kun je beter voor een nieuw exemplaar gaan. Helaas zijn er momenteel in Nederland nog geen servicepunten die op grote schaal schade aan een padelracket verhelpen, maar met een beetje seconde lijm kom je zelf al heel ver!

Over de auteur

Redactie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
Lees meer

Uitgelicht

Wat is padel?

Padel regels: hoe werkt het?

Recent

Hoe vind ik motivatie om te padellen?

Waarom eiwit niet uit jouw dieet als sporter mag ontbreken

5 Tips voor een betere opslag bij padel

Je eerste padel racket kopen

© Alles over padel - 2024
Made with
Web Wings