Nekklachten tijdens het spelen van padel? Dit kunnen de oplossingen zijn!

Nick
18 maart 2025
135

Padel is een snelgroeiende sport die steeds populairder wordt onder sportliefhebbers. Het is een mix van tennis en squash en wordt gespeeld op een kleinere baan met een glazen omheining. Padel wordt vaak gezien als een leuke en uitdagende sport. Toch kunnen sommige spelers last krijgen van nekklachten tijdens het spelen. In dit artikel bespreken we mogelijke oorzaken van nekpijn tijdens een potje padel en geven we enkele oplossingen om deze klachten te verlichten.

Oorzaken van nekpijn bij padel

Nekpijn tijdens het spelen van padel kan verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende redenen is verkeerde techniek. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarbij je nek te veel naar voren buigt tijdens het slaan van de bal. Zo kan dit leiden tot overbelasting van de nekspieren. Ook een verkeerde houding, een te strak gespannen racket of het spelen met een te zware bal kunnen bijdragen aan nekklachten. Daarnaast kan stress en spanning in het lichaam ook nekpijn veroorzaken.

Tijdens het spelen van padel ben je constant in beweging en spannen je spieren zich aan om de bal te slaan en je tegenstander te verslaan. Wanneer je zelf gespannen bent kan dit leiden tot een verhoogde spierspanning in de nek en schouders. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat kaakpijn uitstraalt naar je nek en je dit blijft voelen tijdens het sporten. Kaakfysiotherapie Amsterdam kan deze pijn behandelen en verlichten. Ook op sportgebied zijn er verschillende oplossingen om de nekpijn te verlichten of te verhelpen.

Tip 1: Verbeter je techniek

Een goede techniek is essentieel om nekpijn te voorkomen tijdens het padellen. Zorg ervoor dat je je nek niet te veel naar voren buigt tijdens het slaan van de bal en let op je houding. Vraag eventueel een ervaren padeltrainer om advies over je techniek en hoe je deze kunt verbeteren. Online kun je ook veel video’s vinden waarin wordt uitgelegd hoe je je houding kunt verbeteren. Ga je voor het eerst padel spelen? Dan is het handig om deze video’s eens te bekijken. Zo weet je beter met welke regels je rekening moet houden en welke techniek je moet beheersen.

Lees ook:  Te vermoeid om te padellen? Dit kun je doen

Tip 2: Gebruik de juiste materialen

Een te licht of te zwaar racket kan leiden tot meer trillingen en impact op je arm en nek. Kies daarom voor een racket met het juiste gewicht. Dit kun je doen door een padelracket bij de baan te huren of er eentje te kopen bij een sportzaak. Ook de bal die je gebruikt kan invloed hebben op je nekklachten. Speel met een bal die niet te zwaar is en goed bij je speelstijl past. Veel mensen gebruiken een tennisbal, maar een padelbaan stuitert minder onvoorspelbaar.

Tip 3: Warm-up en stretch

Een goede warming-up voorafgaand aan het sporten kan helpen om je spieren los te maken en de kans op nekpijn te verkleinen. Zorg er ook voor dat je na afloop van het spelen voldoende stretcht om je spieren te ontspannen en te herstellen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor padel, maar voor alle sporten. Padel is een intensieve sport. Het is dus belangrijk om te zorgen dat je lichaam goed warm is voordat je begint aan een potje. Dit kan de kans op blessures in het algemeen voorkomen. 

Tip 4: Ontspanningsoefeningen

Stress en spanning in het lichaam kunnen bijdragen aan nekpijn tijdens het spelen van padel. Probeer daarom regelmatig ontspanningsoefeningen te doen. Hierbij kun je denken aan ademhalingsoefeningen, yoga of meditatie. Dit kan helpen om je spieren te ontspannen en nekklachten te verminderen. Ook hier kan een fysiotherapeut bij helpen. Het gaat dan om algemene pijn of spanning door het hele lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat je spieren vast komen te zitten. De oefeningen die je daar meekrijgt, kun je ook weer de rest van de dag gebruiken om de beweeglijkheid van je lichaam te verbeteren. 

Lees ook:  Padel Doetinchem

Over de auteur

Nick

Alles over padel is ontstaan nadat ik in 2021 in Spanje op vakantie was, Malaga om precies te zijn. Ik had al goede dingen gehoord over een bekende padel-hotspot niet ver van de stad: Real Club Padel Marbella. Na wat gegoogeld te hebben waren mijn maat en ik het als snel eens, hier moesten we zeker naar toe! Zo gezegd zo gedaan dus. Nog diezelfde avond regelde ik via de app BlaBlaCar een retourtje van Malaga naar Marbella. Vroeg in de ochtend reden we mee met een dokter die ons afzetten in de 'Old Town'. Helaas voor ons was de club nog wel ietjes verder. Na wat telefoontjes in steenkolen Spaans tóch nog een taxi ritje kunnen regelen die ons netjes voor de deur heeft afgezet. Eenmaal aangekomen verbaasden we ons direct over hoe populair deze club was. Een parkeerplaats vol met auto's met verschillende Europese kentekens, die allemaal hier waren om een potje te padellen. Toen we vroegen of er een baan vrij was hadden we één optie: de baan delen met 2 locals die, laat me het zo zeggen, vrij goed waren. Oftewel, die maat van me en ik werden van het kastje naar de muur gestuurd. Om ons zelf een beetje te verdedigen was dit wel ons eerste potje padel ooit 😉 Na een aantal potjes hebben we gezellig wat gegeten op het terras dat bij de club hoorde. Het mooie aan padel is dat het een laagdrempelige sport is die iedereen kan beoefenen om beter te worden. Je hebt geen jaren ervaring nodig om een leuke pot te spelen. Eenmaal terug in Nederland zijn we meteen weer op zoek gegaan naar een mogelijkheid om te padellen, en sinds dien hebben we nooit meer terug gekeken. Ondertussen hebben we een paar van onze vrienden ook aangestoken met de padelkoorts en gaan we nu iedere zaterdagmiddag spelen. Nu je de intentie kent heet ik je van harte welkom op de website! Sportieve groetjes, Nick
Lees meer

Uitgelicht

Wat is padel?

Padel regels: hoe werkt het?

Recent

Padel en afvallen combineren: het ideale schema

Controversiële sponsoring in padel

Padel-specifieke workouts: trainen als een pro

De meest voorkomende blessures bij padel

© Alles over padel - 2025
Made with
Web Wings