Padel competitie
Ook binnen het padellen kan jij competitie gaan spelen. Competitie spelen biedt jou als padelspeler gezelligheid, doordat je samen met een team de baan op gaat. Je doet er veel padelervaring mee op, vanwege de wedstrijdervaring. Wil jij ook competitie gaan spelen? Bepaal dan eerst aan welke competitie je mee wilt doen. Want ook hier zit verschil in. Via jouw vereniging of padelcentrum zul je je met een zelf opgesteld team moeten inschrijven voor de desbetreffende padel competitie.
De KNLTB maakt onderscheid tussen 4 verschillende soorten competities, namelijk:
- De voorjaarscompetitie
- De zomercompetitie
- De najaarcompetitie
- De wintercompetitie
De padel competitie in het voorjaar vind plaats rond april en mei. Het betreft 5 speeldagen. De zomercompetitie betreft ook 5 speeldagen en vindt in juni en juli plaats. De najaarscompetitie in september en oktober en bestaat tevens ook uit 5 speeldagen en de wintercompetitie is 7 speeldagen die in november, december, januari en februari plaatsvinden.
Als jij je met een team gaat opgeven voor een competitie, let erop dat een team uit minimaal 4 spelers moet bestaan. Hierin zijn alle combinaties mogelijk. Op een competitie dag worden er 4 dubbelpartijen gespeeld. Het is niet verplicht om zoals bij tennis 2 damesdubbels, 2 herendubbels en 2 mixen te spelen. Binnen de padelcompetitie wordt er op dit moment hierin nog geen onderscheid in gemaakt en zijn dus alle combinaties mogelijk. Op een competitiedag draait het om 4 dubbels, of dit nu allemaal herendubbels, damesdubbels, mixen of een combinatie hiervan is. Dat maakt niet uit, want alles is mogelijk!
Competitieaanbod
Op zowel vrijdag, zaterdag als zondag wordt er gespeeld in verschillende klassen. De competitie wordt eenmalig ingedeeld op basis van het teamgemiddelde om padelspelers zoveel mogelijk tegen gelijkwaardige tegenstanders te laten spelen. De competitie is dus voor iedereen. Of je nu een beginner, licht gevorderde, of gevorderde bent, er altijd een plekje voor jou en je team.
De padelcompetities op zaterdag en zondag zijn voor spelers van alle leeftijden. Op vrijdag kun je vanaf 15 jaar meedoen. Voor padelspelers tot en met 17 jaar wordt op zondag een jeugdcompetitie aangeboden. Ook deze padel competitie wordt ingedeeld op basis van het teamgemiddelde.
Bij de competitie wordt er gespeeld om promotie en degradatie. Op deze manier zal er een piramidale opbouw van klassen ontstaan, waardoor uiteindelijk de niveauverschillen in de klassen kleiner worden. Een team promoveert of degradeert dus naar dezelfde competitie het jaar daarna.
In 2022 werd de CUPRA Eredivisie Padel, voorheen de Topklasse, geïntroduceerd. De CUPRA Eredivisie Padel wordt gespeeld tijdens de zomercompetitie. Dit betreft 3 weekenden en de play-off. Tijdens de wintercompetitie zijn dit 5 zondagen en de play-off.
Het bijhouden van de gespeelde wedstrijden.
De tennissers onder ons zullen zich de papieren wedstrijd/competitie papieren van de KNLTB nog herinneren. Deze moesten vooraf aan de wedstrijden ingevuld worden. Op deze papieren stond de wedstrijd indeling van beide partijen ingevuld. Echter zijn deze papieren vellen verleden tijd en is men overgegaan op een digitaal formulier. Zowel het opgeven van de teamopstelling als het invoeren van de uitslagen is volledig gedigitaliseerd. Voor aanvang van een competitiewedstrijd kan de teamopstelling direct online worden ingevoerd op MijnKNLTB of via de KNLTB Club App.
Hoe werkt de digitale teamopstelling?
De teams bepalen zelf, op basis van afnemende speelsterkte, de opstelling aan het begin van een speeldag. Beide teams geven vervolgens hun eigen opstelling door. De aanvoerder kan dit doen, maar wanneer de aanvoerder niet aanwezig is, kan ook iedere andere speler die gekoppeld is aan het team de teamopstelling invoeren. Zodra beide teams de opstelling definitief bevestigd hebben, worden de namen van de spelers overgenomen in het uitslagenformulier en zichtbaar voor iedereen.
Binnen de digitale teamopstelling worden de speelsterktes van alle spelers getoond en automatisch gerangschikt op basis van speelsterkte. Hierbij wordt eerst de speelsterkte voor het enkelspel getoond en vervolgens de speelsterkte voor het dubbelspel.
Gedurende een padel competitiedag kunnen uitslagen tussentijds worden ingevoerd. Zo kun je dus ook andere teams binnen jouw padel competitie in de gaten houden en bekijken hoe zij ervoor staan. Dat maakt een competitie dag extra spannend.
De uitslagen kunnen enkel worden ingevoerd door een aanvoerder of uitslagengedelegeerde. Meestal is het de aanvoerder die de opstelling maakt en later ook de uitslagen invoert. Zoals eerder vermeld kunnen spelers wel de teamopstelling invoeren, maar zijn verder niet bevoegd om de uitslagen online door te geven.
Regels rondom de padel competitie dag:
- Zorg dat je minimaal 30 minuten voor aanvang aanwezig bent. Bij de wedstrijd zie je altijd twee tijden: aanwezig en aanvang. Aanvang is de begintijd van de wedstrijden en aanwezig is de tijd dat jullie je op het park moeten melden.
- Gezien het bij padelen ook om gezelligheid draait, wordt er eerst samen een kop koffie gedronken. Hierbij zorgt het thuisspelende team ook voor iets lekkers bij de koffie. Het eerste rondje zal dus door het thuisspelende team worden verzorgd.
Spreek hierna wel met je tegenstanders af of de consumpties van de competitiedag op één rekening komen te staan en of hier ook eten onder valt. Zo weet iedereen waar ze aan toe zijn. - Zodra de koffie op is, gaan de wedstrijden van start. Afhankelijk van de club heb je 1 of 2 padelbanen ter beschikking. De ontvangende vereniging is verantwoordelijk voor de baanindeling en het regelen van padelballen.
- In de padelcompetitie is het toegestaan om op één speeldag twee keer met dezelfde partner te spelen. Er mag echter niet twee keer exact dezelfde wedstrijd worden gespeeld. Als deze situatie zich voordoet moet het uitspelende team de teamopstelling aanpassen.
- De aanvoerder is verantwoordelijk voor alle communicatie met het team, de vereniging en de tegenstanders. Ook zorgt de aanvoerder ervoor dat de stand aan het einde van de dag juist in ingevoerd.
- Afwijkende regel, op de vrijdagavond competitie wordt een beslissende tiebreak t/m 10 punten gespeeld in plaats van een gehele 3e set. Op zaterdag en zondag wordt dus een volledige 3e set gespeeld.
- Fair Play hoort bij padel. In en naast de padelkooi houd je je aan de spelregels. Je speelt niet vals, gebruikt geen scheldwoorden en geef je je tegenstander na afloop een hand.
- Na de wedstrijd bied je als winnaar de verliezer een drankje aan.
- Aan het einde van de competitiedag zorgt de aanvoerder ervoor dat alle uitslagen zijn ingevoerd en dat de aanvoerder van het uitspelende team de standen heeft gecontroleerd.
- Blijkt achteraf dat er alsnog een stand verkeerd is ingevoerd, dan kan de verenigingscompetitieleider van het thuisspelende team dit tot uiterlijk 7 dagen na de speeldag corrigeren. Hierna kan alleen de KNLTB nog een correctie doorvoeren.
- Maak er samen met de tegenpartij een leuke en gezellige dag van. Het draait niet alleen maar om winnen, maar ook om de gezelligheid die deze dag met zich meebrengt. Een borreltje na afloop samen met je tegenstanders kan natuurlijk altijd!