Wat is de World Padel Tour?

Redactie
10 juli 2022
720

De Word Padel Tour, ook wel WPT genoemd, is de opvolger van de Padel Pro Tour. De Padel Pro Tour (PPT) organiseerde toernooien tussen 2005 en 2012, voor de overname in 2013. Met die overname is de World Padel Tour direct de grootste internationale competitie voor de sport. Tijdens dit 5-daagse toernooi verzamelen ’s werelds beste padelspelers (zowel mannen als vrouwen) zich in Spanje, waar het grootste deel van de toernooien jaarlijks plaatsvinden.

Locaties

Deze tour heeft de populariteit van padel in Spanje alleen maar bevorderd. Gemiddeld komen er meer dan 20.000 toeschouwers naar de wedstrijden kijken. Dit aantal bereikte een hoogtepunt in 2017 tijdens de Estrella Damn Master Finals, toen er zo’n 25.000 toeschouwers aanwezig waren. Deze aantallen geven nog maar eens aan hoe geliefd padel is Spanje. Op voetbal en basketbal na is het zelfs de meest bespeelde sport in het land.

Maar niet alleen landen als Spanje omarmen de sport. Recent werden er toernooien georganiseerd in andere Europese landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Frankrijk, maar ook daarbuiten. Zo bereikte de World Padel Tour in 2017 voor het eerste de Verenigde Staten. Miami, Florida was destijds de locatie.

Toernooien binnen de World Padel Tour

Tegenwoordig worden er tussen de 18 en 26 jaarlijkse toernooien georganiseerd binnen de World Padel Tour. Deelnemers komen bij elkaar in verschillende steden over de hele wereld. Zij strijden onderling om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Het doel is om je uiteindelijk te kwalificeren voor de Master Final, de eindronde.

Binnen de World Padel Tour zijn er verschillende toernooien of rondes verdeeld op basis van niveau.

Lees ook:  Sneller herstellen na een padel training

Challenger

Dit is het toernooi met het laagste niveau en is voornamelijk opgezet om talenten de kans te geven. Ze kunnen punten verdienen en naamsbekendheid voor zichzelf creëren. Op deze manier wordt het algemene niveau van de WPT verbeterd.

Open

Het World Padel Tour Open toernooi is het meest voorkomende toernooi met 14 geplande toernooien vorig jaar. Het grootste deel van deze toernooien werd, je raad het al, afgewerkt in Spanje. De overige vier werden verdeeld over Italië, Mexico en Zweden.

Master

Het Master toernooi is het vervolg op het Open Toernooi. In 2021 werden er 5 Master toernooien gespeeld, waarvan 3 in Spanje.

Master Final

De 16 beste mannelijke en de 12 beste vrouwelijke padelspelers komen bij elkaar voor de Master Final, de laatste ronde van het evenement. Er wordt geloot om de koppels te bepalen. Deze bestaan uit 4 mannelijke en 3 vrouwelijke koppels, die worden verdeeld over groep A en groep B. De koppels spelen per groep tegen elkaar.

De 2 beste koppels mannen en vrouwen nemen het tegen elkaar op in de halve finale, nadat de groepsfase na 3 wedstrijden is beslist. In de halve finales speelt de nummer één van groep A tegen de nummer twee van groep B en de nummer één van groep B tegen de nummer twee van groep A.

Vervolgens nemen de winnaars van beide wedstrijden het in de finale tegen elkaar op om de winnaar te bepalen.

Puntentelling

Zoals eerder verteld kun je per toernooi een x aantal punten verdienen. Hoe hoger het niveau van het toernooi, hoe meer punten je krijgt bij winst of verlies.

Challenger

Verlies in de knock-out fase = 12 punten
Verlies in de 8e finale = 25 punten
Verlies in de kwart finale = 35 punten
Verlies in de halve finale = 50 punten
Tweede plaats = 75 punten
Winnaar = 120 punten

Open

Verlies in de knock-out fase = 40 punten
Verlies in de 8e finale = 90 punten
Verlies in de kwart finale = 180 punten
Verlies in de halve finale = 360 punten
Tweede plaats = 600 punten
Winnaar = 1.000 punten

Master

Verlies in de knock-out fase = 70 punten
Verlies in de 8e finale = 150 punten
Verlies in de kwart finale = 310 punten
Verlies in de halve finale = 610 punten
Tweede plaats = 1.020 punten
Winnaar = 1.700 punten

Master Final

Verlies in de kwart finale= 235 punten
Verlies in de halve finale = 470 punten
Tweede plaats = 780 punten
Winnaar = 1300 punten

Lees ook:  Waarom is padel zo populair?

De ranglijst

Het totaal aantal punten dat er is verzameld na de toernooien bepalen de plaats op de ranglijst.

De ranglijst wordt regelmatig bijgewerkt, en schuift dus nogal. De punten die je hebt zijn gebaseerd op de competities van het afgelopen jaar, wat betekent dat wanneer je je nieuwe punten krijgt na een competitie, de punten die je precies een jaar geleden hebt behaald ook verdwijnen. Om tot de top 5 beste padel spelers te horen heb je als man ongeveer 11.000 punten of meer nodig, en als vrouwelijke spelers ongeveer 7.200 of meer.

Voor de onervaren en/jongere spelers is er een speciale regeling. Als zij iemand verslaan die zich al geplaatst heeft, dan ontvangen zij bonuspunten. De bonuspunten worden opgeteld naast de punten die je voor het toernooi krijgt. Op deze manier wordt de kans om verder te komen voor deze spelers groter.

world padel tour

World Padel Tour Nederland

Voor het eerst in de geschiedenis komt de World Padel Tour naar ons land. In Amsterdam wordt het toernooi van 26 september tot en met 2 oktober afgewerkt onder de naam World Padel Tour Amsterdam Open.

De wedstrijden worden in deze week op 2 verschillende locaties gespeeld in Amsterdam. De kwalificatie wedstrijden worden in de Plaza Padel Amsterdam gespeeld, de finales in de Centrale Markthal.

Dit toernooi moet het begin zijn van Nederland in de omarming van padel als een serieuze sport. Het is daarom ook niet voor niets dat Timeless Investments en Kroonenberg Groep de licentie voor 3 jaar hebben vastgelegd. 

Over de auteur

Redactie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
Lees meer

Uitgelicht

Wat is padel?

Padel regels: hoe werkt het?

Recent

Hoe vind ik motivatie om te padellen?

Waarom eiwit niet uit jouw dieet als sporter mag ontbreken

5 Tips voor een betere opslag bij padel

Je eerste padel racket kopen

© Alles over padel - 2024
Made with
Web Wings