10 dingen die je waarschijnlijk niet wist over padel

Redactie
4 augustus 2021
2447

Padel is nu officieel erkend als een sport in Groot-Brittannië, met de bevestiging van de LTA als de nationale bestuursinstantie. Padel wordt steeds populairder in Nederland en in het buitenland.

Padel, één van Europa's snelst groeiende breedtesporten, is gemakkelijk te spelen, leuk en gezellig en het is onlangs officieel erkend als een vorm van tennis.

Padel is geliefd bij beroemde sporters en wordt over de hele wereld gespeeld. Lees in dit artikel meer over één van 's werelds snelst groeiende sporten.

1- Padel werd in de jaren zestig in Mexico uitgevonden

Hoewel er in 1910 op Britse cruiseschepen en in Washington en New York al een vergelijkbare sport werd gespeeld, werd padel zoals het vandaag de dag wordt gespeeld, pas in 1969 uitgevonden.

De Mexicaanse zakenman Enrique Corcuera legde de allereerste padelbaan aan in zijn vakantiehuis in Acapulco - en de rest is geschiedenis

2- Padel wordt gespeeld in dubbelspel

Padelbanen zijn ontworpen voor vier spelers en zijn ongeveer 25 procent kleiner dan een tennisbaan. De snelheid van het spel, gecombineerd met de kleinere afmeting van een padelbaan, maakt enkelspel moeilijk en de meeste padelwedstrijden bestaan uit twee paar spelers.

Sommige padelbanen zijn speciaal ontworpen voor enkelspel, maar ongeveer 90 procent van alle padelbanen in de wereld zijn specifiek voor dubbelspel. Op professioneel niveau wordt alleen dubbelspel gespeeld op de World Padel Tour, de belangrijkste competitie voor topspelers.

3- De regels van padel zijn vergelijkbaar met tennis - maar je serveert onder de arm

Bij padel is de puntentelling hetzelfde als bij tennis - maar er zijn veel verschillen tussen de sporten. Een padelbaan heeft muren, dus er kan tegenaan geslagen worden, zoals bij squash.

Lees ook:  Wat te verwachten van het Padel World Summit 2024

In tegenstelling tot tennis moet een bal die geserveerd wordt één keer op de vloer stuiteren en dan van onder of op heuphoogte geslagen worden. Bij het serveren hebben de spelers twee pogingen om de bal in de box van de tegenstander te slaan.

Net als bij tennis is een set gewonnen als een team zes games wint en er minstens twee games verschil is - als dat niet het geval is, wordt de set beslist door een tie-break. Wedstrijden zijn best of three sets

4- Lionel Messi heeft een padelbaan in zijn tuin

Lionel Messi, misschien wel 's werelds beste voetballer, is een grote fan van padel. De sport - die in zijn geboorteland Argentinië door ongeveer twee miljoen mensen wordt gespeeld - is populair bij veel voetballers, waaronder Zlatan Ibrahimovic, Gerard Pique en Francesco Totti, die er ook regelmatig aan meedoen.

Messi is zo'n fan dat hij een tennisbaan heeft in zijn huis in Barcelona, Spanje, en hij is daar wel eens spelend gezien tegen zijn voormalige teamgenoot Luis Suarez

5- Het is de op één na populairste sport in Spanje

Niet alleen in Argentinië is padel razend populair, maar het wordt ook het meest gespeeld in Spanje. Het Europese land heeft meer dan 20.000 padelbanen, met naar schatting vier miljoen actieve spelers. Na voetbal is het de populairste sport van het land.

6- Jamie Murray heeft meegespeeld in een professioneel padeltoernooi

Een andere bekende voorstander van padel is zevenvoudig Grand Slam kampioen Jamie Murray. De voormalig dubbelspeler van de World No. 1 heeft padel omschreven als 'een sociale sport die ik met mijn vrienden speel' en heeft in 2015 zelfs meegedaan aan een British Padel Tour evenement.

Lees ook:  Wat is de World Padel Tour?

7- Padelballen zijn kleiner dan tennisballen

Op het eerste gezicht zijn padel- en tennisballen bijna identiek, maar er is een groot verschil. Padelballen hebben minder druk en stuiteren dus minder dan tennisballen, en ze zijn iets kleiner.

8- Liverpool manager Jurgen Klopp speelt padel met zijn coaches

In een interview met de Daily Mirror werd onthuld dat voetbalmanager Jurgen Klopp een vaste waarde is op de padelbaan - en hij gebruikt het spel als een plek om ideeën te bespreken met zijn coaches.

9- Er zijn meer dan 6.000 padelspelers in het Verenigd Koninkrijk

In november 2020 waren er ongeveer 6.000 actieve padelspelers in het Verenigd Koninkrijk. Er zijn momenteel ook 82 padelbanen in Groot-Brittannië bij 45 clubs, een aantal dat de komende jaren nog aanzienlijk zal groeien.

10- Padel is (nog) geen Olympische sport

Hoewel padel geen Olympische sport is, zijn er veel stemmen opgegaan om dit wel te worden, aangezien padel wereldwijd blijft groeien.

Over de auteur

Redactie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
Lees meer

Uitgelicht

Wat is padel?

Padel regels: hoe werkt het?

Recent

Hoe vind ik motivatie om te padellen?

Waarom eiwit niet uit jouw dieet als sporter mag ontbreken

5 Tips voor een betere opslag bij padel

Je eerste padel racket kopen

© Alles over padel - 2024
Made with
Web Wings