Geblesseerd na een potje padel? Zo zorg je voor het beste herstel!

Nick
14 januari 2025
31

Hoewel sporten een geweldige manier is om fit te blijven, zijn sportblessures helaas vaak onvermijdelijk. Denk hier bijvoorbeeld aan een verrekte spier, een gescheurde pees, een gebroken arm of een schaafwond na een val. Het hoort bij het leven. Hoewel ongeluk in een klein hoekje zit, hebben we gelukkig wel enige invloed op ons herstelproces. Het herstelproces is namelijk zeer belangrijk om weer sterk terug te komen! Hier zijn daarom een paar superhandige tips om je herstel te optimaliseren.

Geef je lichaam rust

Het kan een grote fout zijn van sporters om te snel weer aan de slag te gaan. Je moet namelijk niet vergeten dat het lichaam een hoop tijd nodig heeft om te herstellen. Dit geldt eigenlijk des te meer na het oplopen van een blessure. Daarbij is het belangrijk om niet te vergeten dat rust niet hetzelfde is als volledige inactiviteit. Het betekent namelijk dat je activiteiten aanpast en luistert naar je lichaam. Heb je bijvoorbeeld een blessure aan je spieren of gewrichten opgelopen? In dat geval kan rust betekenen dat je intensieve bewegingen vermijdt, maar lichte rek- en strekoefeningen blijft uitvoeren om stijfheid te voorkomen.

Bij ernstige blessures kan volledige rust in combinatie met medische begeleiding nodig zijn. Rust helpt niet alleen bij het verminderen van zwelling en pijn. Het geeft ook je spieren, pezen en gewrichten de tijd om te herstellen en sterker terug te komen. Het is belangrijk om niets te forceren. Het te snel hervatten van intensieve beweging kan het risico op herhaling vergroten.

Lees ook:  Padel spelregels

Gebruik de juiste verzorgingsproducten

Bij blessures zoals schaafwonden of kleine open verwondingen is het essentieel om infecties te voorkomen en het genezingsproces te bevorderen. Zorg ervoor dat je de wond goed schoonmaakt met water of een milde desinfecterende oplossing. Gebruik daarna een geschikte wondzalf om het herstel te versnellen. Daarnaast zorgt het ervoor dat de huid een stuk soepeler blijft. De beste wondzalf beschermt de huid tegen uitdroging en ondersteunt het natuurlijke herstelproces.

Voor andere soorten blessures kunnen pijnstillende gels of verwarmende crèmes verlichting bieden. Denk hierbij aan spierpijn of verstuikingen. Overleg altijd met een arts of fysiotherapeut over welke producten het beste zijn voor jouw specifieke situatie.

Volg een goed herstelplan

Een effectief herstelplan bestaat uit meer dan alleen rust. Het omvat vaak een combinatie van fysiotherapie, lichte oefeningen en voeding. Fysiotherapie kan helpen bij het terugkrijgen van mobiliteit en kracht in het getroffen gebied. Een fysiotherapeut kan je ook leren hoe je toekomstige blessures kunt voorkomen door correct te bewegen en te trainen. Daarnaast is het belangrijk om te blijven bewegen. Doe dit wel binnen veilige grenzen. Probeer activiteiten zoals zwemmen of wandelen. Deze activiteiten hebben een minder grote impact op je lichaam. Op die manier blijf je toch actief zonder je blessure te verergeren.

Tot slot speelt voeding een grote rol in herstel. Zorg voor voldoende eiwitten. Deze zijn namelijk essentieel voor spierherstel. Eet daarnaast voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen en mineralen, zoals fruit, groenten, noten en zaden. Omega-3-vetzuren kunnen ontstekingen verminderen en zo het herstelproces ondersteunen. Dit kun je vinden in vis zoals zalm.

Lees ook:  Padelbaan aanleggen

Wees geduldig en mentaal sterk

Een blessure is zowel een fysieke als een mentale uitdaging. Het kan frustrerend zijn om aan de zijlijn te staan, terwijl je normaal gesproken actief bent. Geduld is echter cruciaal. Probeer je te richten op wat je wél kunt doen in plaats van wat je niet kunt. Er zijn allerlei oefeningen die kunnen helpen om stress en negatieve emoties te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om realistische doelen te stellen voor je herstel. Verwacht niet dat je binnen een paar dagen volledig hersteld bent. Blijf in plaats daarvan kleine mijlpalen te vieren om gemotiveerd en positief te blijven. 

Over de auteur

Nick

Alles over padel is ontstaan nadat ik in 2021 in Spanje op vakantie was, Malaga om precies te zijn. Ik had al goede dingen gehoord over een bekende padel-hotspot niet ver van de stad: Real Club Padel Marbella. Na wat gegoogeld te hebben waren mijn maat en ik het als snel eens, hier moesten we zeker naar toe! Zo gezegd zo gedaan dus. Nog diezelfde avond regelde ik via de app BlaBlaCar een retourtje van Malaga naar Marbella. Vroeg in de ochtend reden we mee met een dokter die ons afzetten in de 'Old Town'. Helaas voor ons was de club nog wel ietjes verder. Na wat telefoontjes in steenkolen Spaans tóch nog een taxi ritje kunnen regelen die ons netjes voor de deur heeft afgezet. Eenmaal aangekomen verbaasden we ons direct over hoe populair deze club was. Een parkeerplaats vol met auto's met verschillende Europese kentekens, die allemaal hier waren om een potje te padellen. Toen we vroegen of er een baan vrij was hadden we één optie: de baan delen met 2 locals die, laat me het zo zeggen, vrij goed waren. Oftewel, die maat van me en ik werden van het kastje naar de muur gestuurd. Om ons zelf een beetje te verdedigen was dit wel ons eerste potje padel ooit 😉 Na een aantal potjes hebben we gezellig wat gegeten op het terras dat bij de club hoorde. Het mooie aan padel is dat het een laagdrempelige sport is die iedereen kan beoefenen om beter te worden. Je hebt geen jaren ervaring nodig om een leuke pot te spelen. Eenmaal terug in Nederland zijn we meteen weer op zoek gegaan naar een mogelijkheid om te padellen, en sinds dien hebben we nooit meer terug gekeken. Ondertussen hebben we een paar van onze vrienden ook aangestoken met de padelkoorts en gaan we nu iedere zaterdagmiddag spelen. Nu je de intentie kent heet ik je van harte welkom op de website! Sportieve groetjes, Nick
Lees meer

Uitgelicht

Wat is padel?

Padel regels: hoe werkt het?

Recent

De top 5 items die elke padelspeler nodig heeft

De gezondheidsvoordelen van padel

Redenen waarom padel hard groeit in Nederland

De meest voorkomende blessures bij padel

© Alles over padel - 2025
Made with
Web Wings