Padel tips and tricks

Redactie
8 april 2022
752

Padel groeit hard in Nederland. Steeds meer mensen maken kennis met de racket sport en ondervinden hoe leuk de sport is. Op dit moment zijn er in Nederland ruim 500 padelbanen te vinden verspreid over 200 verschillende locaties. In 2024 wordt verwacht dat het aantal locaties is verdubbeld. Het aantal padelbanen wordt geschat op 1.100. Daarnaast wordt verwacht dat over 10 jaar zo’n 500 tennisverenigingen de keuze hebben gemaakt om minstens één of twee padelbanen aan te leggen. Wil jij ook beginnen met padel? Dan hebben wij een aantal padel tips and tricks, die jou kunnen helpen tijdens je eerste padel les. Deze padel tips zullen zeker van pas komen wanneer je begint met de sport!

Wat is padel?

Voordat we padel tips geven leggen we eerst even uit wat padel is. Padel is een combinatie van tennis, squash en beachball. Het wordt twee tegen twee gespeeld op een baan omringd door glazen wanden. De wanden zorgen voor een andere spelervaring dan tennis.

Net als bij tennis mag de bal maar een keer de grond raken voordat hij naar de overkant moet. Dit kan zowel de grond als de wand zijn, net als bij squash. De wanden zorgen ervoor dat het nog een stukje moeilijker wordt om de bal terug te kunnen spelen. Bovendien wordt er meer op gevoel en tactiek gespeeld doordat de bal via de wanden is te spelen. De sport is makkelijk op te pakken en heeft vrijwel dezelfde regels en puntentelling als tennis.

Padel tips

Spelregels

Voordat je begint met padel is het handig om de spelregels te kennen. De spelregels zijn als het ware onderdeel van de padel tips. Het scoreverloop is hetzelfde als bij tennis, namelijk: 15, 30, 40 en game, met deuce bij 40-40. Bij deuce moeten de twee opeenvolgende punten door een speler of team worden gescoord om de game te winnen.

Lees ook:  Zo word je nog beter in padel!

Het team dat als eerst 6 sets wint, wint de set. Ook bij sets geldt dat je pas een set kunt winnen met twee punten verschil. Bij een gelijke stand van 5-5, wint er pas een team wanneer de twee opvolgende sets worden gewonnen door een team. Het moet dus 7-5 of 5-7 staan wil een team winnen. Staat de stand 6-6, dan wordt er een tiebreak gespeeld. Bij deze game gelden er andere regels, namelijk:

 • Er is een normale telling (1,2,3)
 • De eerste service komt vanaf rechts
 • De tegenpartij serveert vervolgens vanaf links voor het tweede punt en daarna vanaf rechts voor het derde punt.
 • Iedere speler serveert vervolgens voor 2 punten, eerst vanaf links en daarna vanaf rechts.
 • Na elke 6 punten in de tiebreak wisselen de spelers van helft
 • De partij die het eerst 7 punten haalt (mits er een verschil is van 2 punten), wint de tiebreak. Het team wint de set dan met 7-6.
 • De partij die het eerste serveerde tijdens de tiebreak, moet de ontvanger zijn in de eerste game van de volgende set.

Het team dat als eerste twee set wint, wint de match.

Tijden

Het verloop van een padelwedstrijd heeft geen vaste duur. Door de puntentelling kan de tijd per match flink verschillen. Wel gelden er de volgende tijdregels bij padel:

 • De scheidsrechter kan beslissen dat een team heeft verloren, wanneer zij 10 minuten te laat op het veld verschijnen.
 • Een wedstrijd mag niet later beginnen, vanwege een speler die moet herstellen of instructies van de coach ontvangt.
 • Tussen twee verschillende wedstrijden is een verplichte stop van 5 minuten.
 • Wanneer de wedstrijd aan de gang is, gelden de volgende tijdregels:
Lees ook:  Zo krijg je de juiste padel techniek in de vingers

Maximaal 20 seconden tussen de punten.

Maximaal 90 seconden tussen het wisselen van kant.

Maximaal 120 seconden rust na het einde van de set

Padel tips

Padel tips opslag

De eerste padel tips and tricks hebben betrekking tot de opslag. Het serveren is een belangrijk onderdeel van padel, daarom is het belangrijk dat het serveren op een goede manier gebeurt. Heb jij nu moeite met serveren? Dan hebben wij een aantal padel service tips. Allereerst is het belangrijk dat je oefent voor een goede opgooi. Je kunt hiermee thuis oefenen of op een baan. Wat je moet doen:

 • Leg een voorwerp schuin voor je. Wanneer je rechts ben om 13:00u en als je links bent om 11:00u.
 • Vervolgens gooi je de bal op. Het is de bedoeling dat je focust om het voorwerp te raken.

Het is belangrijk dat je vaker serveert. Door vaker te spelen, zul je merken dat je opslag een stuk beter wordt. Ga dus vaker oefenen met serveren.

Wees geen darter, maar een honkballer. Je wilt natuurlijk dat de bal zoveel mogelijk vaart krijgt. Vandaar de vergelijking met een honkballer. Hierbij wordt de bal altijd met een harde vaart gegooid. Je wilt een hele zwaai maken en dat kan alleen wanneer je je elle boog naar achter brengt.

De laatste tip is: gebruik je dopje als tool om harder te slaan. Je gooit de bal op en je wilt de bal een flinke mep kunnen geven. Dit kun je doen door je dopje naar de bal te laten wijzen net voordat je slaat. Bij professionele tennisspeler is te zien hoe zij dit doen.

Lees ook:  Waarom spelen mensen padel?

Racket tips

Voordat je begint met padel schaf je eerst padel schoenen, padel kleding en natuurlijk een padel racket aan. Er zijn drie vormen padelrackets te onderscheiden, namelijk: rond, traan/druppel of de diamant. Wij geven een paar padel racket tips, die bruikbaar zijn voor de beginners.

Een rond racket is te herkennen door zijn ronde vorm. Het ronde racket is ideaal voor beginners, dit komt door de grote van de ‘sweet spot’. Deze is namelijk erg groot, waardoor de bal eenvoudig te raken is.

Daarnaast is het aan te raden te beginnen met een racket dat niet zwaarder is dan 365 gram en een dikte van 36 of 38mm. Deze rackets zijn makkelijker te hanteren en zijn een stuk makkelijker om mee te slaan. De zwaardere rackets zijn lastiger om mee te versnellen, maar kunnen wel zorgen voor meer kracht bij het slaan.

In tegenstelling tot andere racketsporten worden alle padelrackets ontworpen met een ‘one grip only’- beleid. Dit betekent dat er geen keuze is in de dikte van de grip. Echter is er bij de meeste merken wel te kiezen uit grepen van verschillende diktes. Je kunt de greep dus zo dik of dun maken als je zelf wilt. Welk racket past er het beste bij jou? Hier kom je eenvoudig achter door verschillende rackets te testen.

Hopelijk heb je iets gehad aan deze padel tips en kun je ze implementeren in je spel!

Over de auteur

Redactie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
Lees meer

Uitgelicht

Wat is padel?

Padel regels: hoe werkt het?

Recent

Hoe vind ik motivatie om te padellen?

Waarom eiwit niet uit jouw dieet als sporter mag ontbreken

5 Tips voor een betere opslag bij padel

Je eerste padel racket kopen

© Alles over padel - 2024
Made with
Web Wings