Padelniveau

Redactie
29 juni 2022
3859

Om jouw padelniveau te bepalen krijgt iedereen die zich aanmeldt bij de KNTB een speelsterkte en rating aangewezen. Dit gebeurt volgens het Dynamisch Speelsterkte Systeem (DSS). Een speelsterkte en rating heb je nodig om competitie en/of toernooien te kunnen spelen. Als je een speelsterkte en rating hebt, word je officieel als padelspeler erkent. Je speelt dan wedstrijden tegen personen met ongeveer dezelfde speelsterkte/rating. Op deze manier blijft het uitdagend en leuk.

Het verschil tussen speelsterkte en jouw rating

Je speelsterkte is een indicatie voor jouw niveau op gebied van het spelen van padel. De speelsterkte wordt gebruikt voor de opstelling bij competitie en het inschrijven van toernooien. Je speelsterkte is een rond getal tussen de 1 en 9. De beginnende padelspeler krijgt een speelsterkte van 9. Door het spelen van wedstrijden word je vanzelf beter en ga je steeds meer winnen. Dit zorgt ervoor dat ook jouw speelsterkte met je meegroeit. Dit betekent dat je niet langer meer een speelsterkte hebt van 9, maar langzamerhand zakt naar 8,7,6,5…. Enz. Hier zit natuurlijk wel een hele berekening achter waarbij je rating een belangrijke rol speelt.

Je speelsterkte wordt jaarlijks door de KNLTB bepaald. Dit is bedoeld om spelers jaarlijks hun nieuwe ‘speelniveau’ toe te kennen, omdat het gedurende het jaar verbeterd of verslechterd kan zijn op basis van je gespeelde wedstrijden. Doordat spelers een nieuw niveau krijgen toegewezen of hun bestaande niveau behouden is het voor de KNLTB makkelijker om ervoor te zorgen dat spelers tegen tegenstanders van hetzelfde padelniveau spelen.

Je rating is een getal met vier cijfers achter de komma. Na elke officiële wedstrijd wordt dit getal aangepast. Je rating verandert dus gedurende het jaar. Het wordt tijdens het seizoen gebruikt voor je precieze plaatsing in een toernooi, zodat de beste spelers de grootste kans hebben elkaar in de finale tegen te komen. Je rating wordt bepaald door een wiskundige formule. Deze formule is gebaseerd op de winstverwachting voor een wedstrijd.

Lees ook:  Puntentelling bij padel

Hoe bepaal je het padelniveau?

Het bepalen van een padelniveau is te vergelijken met het vaststellen van de rating van het dubbelspel bij tennis. Dit gebeurt in 3 stappen:

Stap 1: de gecombineerde rating bepalen

  • Als eerste wordt de gecombineerde rating bepaald van een koppel.

Stap 2: de winstverwachting bepalen

  • Op basis van de gecombineerde rating wordt de winstverwachting bepaald.

Stap 3: het berekenen van de nieuwe rating

  • De nieuwe rating wordt berekend op basis van het resultaat van de wedstrijd. De spelers binnen het koppel ontvangen hetzelfde resultaat.

Er kan natuurlijk ook sprake zijn van een opgave tijdens de wedstrijd of een walk-over voordat de wedstrijd überhaupt is begonnen. Bij een opgave tijdens de wedstrijd wordt de wedstrijd verwerkt voor de rating. Dit geldt zowel voor het enkel- en dubbelspel bij tennis en padel. Bij een walk-over telt de wedstrijd alleen mee in het enkelspel bij toernooien. Voor het dubbelspel en padel telt een walk-over nooit mee voor de rating.

Gezien padel de grootste en snelst groeiende racketsport op dit moment is, zijn er veel uren in een nieuwe bepaling van de speelsterkte en rating gestoken. Dit komt omdat de manier waarop de rating wordt berekend in het huidige Dynamische Speelsterkte Systeem (DSS) in eerste instantie niet optimaal werkte. Je rating verandert niet per wedstrijd en er zijn ongewenste grote schommelingen in je rating aan het begin van het jaar. Bovendien is het vooral ontwikkeld voor tennis, waardoor deze oude methode minder geschikt is voor padel.

Na uitgebreid onderzoek en testen is er dan ook vanaf de start van het seizoen 2021-2022 een nieuwe methode in het leven geroepen voor het bepalen van de rating van een speler, afgesteld op zowel padel én tennis. In het nieuwe systeem stijgt en/of daalt je rating afhankelijk van de gespeelde wedstrijd. Bij winst stijgt je rating, bij verlies daalt je rating. Hierbij wordt een boven- en ondergrens gehanteerd, waardoor je niet ineens heel hard kan stijgen of dalen.

Lees ook:  Padel spelregels

Hoeveel je rating stijgt of daalt, verschilt per tegenstander. Stel: je speelt tegen iemand met een mindere rating dan jij. De verwachting dat je wint is groter dan dat je verliest. Dus als je wint, stijgt je rating in verhouding minder dan als je wint van iemand met een betere rating. Hetzelfde geldt bij een verloren wedstrijd. Als je verliest van iemand met een betere rating dan jij, dan daalt je rating in verhouding minder dan als je verliest van iemand met een mindere rating. Bij padel worden het gemiddelde van de ratings van het koppel gebruikt. Bij winst of verlies krijgen de koppels dezelfde stijging of daling.

Over de auteur

Redactie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
Lees meer

Uitgelicht

Wat is padel?

Padel regels: hoe werkt het?

Recent

Hoe vind ik motivatie om te padellen?

Waarom eiwit niet uit jouw dieet als sporter mag ontbreken

5 Tips voor een betere opslag bij padel

Je eerste padel racket kopen

© Alles over padel - 2024
Made with
Web Wings